Volgende week start vaccinatie in Blijvelde

Na enkele dagen boven de 100 uit te komen, staat de teller van het aantal coronabesmettingen in de voorbije 14 dagen in Kortemark vandaag op 97. Daarmee staat de gemeente in het nationale koppeloton, als je dit omrekent naar het aantal besmettingen per inwonersaantal. Onder andere in Blijvelde en in mindere mate in Sint Jan De Deo in Handzame zijn er momenteel enkele besmettingen te noteren. Burgemeester Damman roept intussen iedereen op zich verder aan de maatregelen te houden.

De burgemeester vraagt om de maatregelen, waaronder het dragen van een mondmasker, verder te respecteren.© Getty Images
De burgemeester vraagt om de maatregelen, waaronder het dragen van een mondmasker, verder te respecteren.© Getty Images

In zorginstelling Sint Jan De Deo in Handzame zijn momenteel vier personen besmet met corona. In het woon-zorgcentrum Blijvelde in Kortemark verblijven 14 besmette bewoners op de aparte cohortafdeling. Maandag werden alle andere bewoners opnieuw getest. Vandaag woensdag liepen de resultaten daarvan binnen en die zijn hoopgevend: niemand testte immers positief.

Blijvelde zal dan ook opnieuw bezoek toelaten, weliswaar niet op de kamer maar via babbelboxen. Bezoekers moeten op de volledige site van Blijvelde een mondmasker dragen, dus niet enkel in het gebouw. De gemeentelijke crisiscel staat al van bij het begin met beide directies in nauw overleg om alles van zo nabij mogelijk op te volgen en de nodige maatregelen te treffen. Alle betrokken familieleden en personeelsleden werden op de hoogte gebracht.

Opvolging maatregelen

“We vernamen vandaag dat de vaccinatie van de bewoners van Blijvelde voorzien is voor de week van 11 januari”, reageert burgemeester Karolien Damman. “We merken wel nog heel wat besmettingen in de gemeente die niet duidelijk naar één bepaalde haard terug te leiden zijn.”

“Niet iedereen laat zich spontaan testen bij het opmerken van symptomen of gaat in quarantaine wanneer dat eigenlijk vereist is. In samenspraak met de politie en de field agent van de contactopsporing wordt er intussen nauw opgevolgd of de regels ook effectief worden nageleefd.”

Contact tracing

“De mensen moeten beseffen dat we allemaal een tandje zullen moeten bijsteken om de cijfers weer naar beneden te krijgen. Dat betekent niet alleen je aan de maatregelen houden maar ook je laten testen als je je ziek voelt en thuis blijven als dat moet. Anders geven we het virus echt wel vrij spel. Het zou zonde zijn van alle inspanningen die de meerderheid van de inwoners de voorbije maanden al heeft geleverd.”

“We moeten natuurlijk ook niet in een collectieve kramp schieten en de paniek laten regeren of loze geruchten verspreiden op basis van veronderstellingen”, nuanceert de burgemeester. “Vanuit de gemeente gebeurt er nog altijd contact tracing. Zo brengen we zo goed mogelijk eventuele clusters van besmettingen in kaart en ondernemen daar doelgericht actie. Waar nodig communiceert de crisiscel gericht en, als het zinvol is, ook ruimer naar de volledige bevolking.”

Besmettingen school

“Kort voor, en ook nog tijdens de kerstvakantie, waren er enkele besmettingen gerelateerd aan de vrije basisschool in de Handzamestraat. Twee weken zonder school hielpen het aantal besmettingen daar terug te dringen.”

“Vanuit de crisiscel werden kort voor de heropstart van het schooljaar alle schooldirecties opgeroepen om daadkrachtig op te treden en kinderen, die zich ziek voelden of net terug kwamen uit een rode zone, niet naar school te laten komen. De andere kinderen konden intussen veilig en wel weer naar school. Ook daar blijft de gemeentelijke crisiscel dagelijks de vinger aan de pols houden”, besluit burgemeester Damman. (JDK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.