Update
Volgende week krijgen ruim 400 Vlaamse woonzorgcentra hun vaccins

In de loop van volgende week zullen ruim 400 woonzorgcentra in Vlaanderen in totaal een kleine 45.000 vaccins van Pfizer-BioNTech ontvangen om hun bewoners te vaccineren. Dat heeft het Agentschap Zorg & Gezondheid bekendgemaakt. Welke West-Vlaamse woonzorgcentra specifiek aan de beurt komen, wordt elke maandag bekendgemaakt.

© Foto Kurt
© Foto Kurt

De vaccinatiecampagne in de woonzorgcentra schakelt vanaf volgende week een versnelling hoger. In de loop van volgende week zullen meer dan 400 woonzorgcentra in Vlaanderen zo’n 45.000 vaccins ontvangen. Die zijn bestemd voor de bovenarm van de rusthuisbewoners. Die informatie heeft het Agentschap Zorg & Gezondheid donderdagmiddag bekendgemaakt.

Ook in het weekend

In de daaropvolgende weken komen alle woonzorgcentra aan bod en krijgen dus alle bewoners hun eerste dosis toegediend. In de week van 18 januari krijgen 229 woonzorgcentra 25.000 vaccins, een week later ontvangen 73 rusthuizen er 7.500. De eerste week van februari volgen nog 7 woonzorgcentra met 750 vaccins. In totaal zullen dan 791 woonzorgcentra hun vaccins hebben ontvangen.

“Een 30-tal woonzorgcentra moet nog worden ingepland. De planning wordt continu bijgewerkt”, benadrukt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Het belangrijkste is dat zo goed als alle woonzorgcentra hun datum kennen. En bij de meesten kan dat vaccineren in de week die ze als hun voorkeur hebben opgegeven, gebeuren.” Bovendien zullen woonzorgcentra die dat willen, ook in het weekend kunnen vaccineren. Zorg & Gezondheid benadrukt dat de ziekenhuishubs daarvoor ook maximale inspanningen leveren.

Personeel samen met bewoners

“Deze week gaven we de woonzorgcentra en ziekenhuizen de kans om het hele logistieke proces in de vingers te krijgen”, pikt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) in. “Volgende week gaat de snelheid omhoog.” Eerder kondigde minister Beke aan dat tegen eind januari zeker alle bewoners én personeelsleden van de woonzorgcentra het eerste van twee noodzakelijke prikjes moeten hebben gekregen. De vaccinatiecampagne bij de personeelsleden start vanaf 18 januari.

Voor woonzorgcentra die dan hun eerste vaccins geleverd krijgen, zal alles simultaan – bewoners én personeel op hetzelfde moment – kunnen verlopen. Woonzorgcentra waar bewoners al gevaccineerd zijn, krijgen dan ook dosissen voor de medewerkers geleverd. Op die manier zullen alle beschikbare vaccins zo snel en optimaal mogelijk worden ingezet. Vanaf eind januari starten ook de vaccinatiemomenten voor de tweede dosis.

Welke West-Vlaamse woonzorgcentra wanneer aan de beurt komen, wordt elke maandag door het Agentschap Zorg & Gezondheid bekendgemaakt.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.