Volgende week duidelijkheid over bezoek in rusthuizen

Uit de tests in de woonzorgcentra blijkt intussen nog steeds dat één op de twee bewoners met symptomen negatief test op covid-19. © belga
Redactie KW

De Vlaamse taskforce komt volgende week met een voorstel rond een bezoekregeling voor de woonzorgcentra, de jeugdhulp en de gehandicaptenzorg. Dat zei Vlaams Welzijnsminister Wouter Beke dinsdag in het Vlaams Parlement.

De Nationale Veiligheidsraad besloot vorige week om één gezonde bezoeker per bewoner van de woonzorgcentra toe te laten. Dat zorgde voor erg veel commotie en een dag later liet de Vlaamse regering weten de mogelijkheid nog niet toe te passen.

“De beslissing van het bezoeksverbod, met een aantal uitzonderingen, werd half maart afgekondigd. Het verbod liep normaal tot het einde van de paasvakantie, maar het werd verlengd tot 3 mei”, aldus Wouter Beke dinsdag. “We hebben intussen aan de taskforce gevraagd om te bekijken onder welke voorwaarden een bezoekregeling kan uitgewerkt worden. Zij hebben de ambitie om tegen 29 april met een voorstel te komen. Dat geldt ook voor de jeugdzorg en voor de voorzieningen voor gehandicapten, dus het zou kunnen dat men gedifferentieerd, per sector, tewerk gaat.”

Uit de tests in de woonzorgcentra blijkt intussen nog steeds dat één op de twee bewoners met symptomen negatief test op covid-19. In 6 procent van de centra is meer dan 30 procent van de bewoners vermoedelijk positief. In 78 procent is minder dan 10 procent vermoedelijk positief. Die cijfers zijn stabiel ten opzichte van vorige week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier