Volgend jaar weer, maar waarover? Stadsbestuur is tevreden over digitaal referendum

Het autoloze zondag-voorstel werd met een meerderheid van 57 procent afgeschoten. (foto AN)
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De Kortrijkzanen hebben beslist: het voorstel voor maandelijkse autoloze zondagen in het stadscentrum wordt afgevoerd. Toch kijkt het stadsbestuur tevreden terug op het verloop van het eerste digitale stadsreferendum. Ondanks de vele kritiek. “Wie niets doet, kan ook niets fout doen. Wij hebben het lef om onze inwoners écht te betrekken bij het beleid”, stelt schepen Ruth Vandenberghe.

Bijna zes op de tien Kortrijkzanen stemde tegen een maandelijkse autoloze zondag. En toch is er optimisme binnen het stadsbestuur. Vooral over de opkomst zijn burgemeester Vincent Van Quickenborne en schepen van Kortrijk Spreekt Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester) in hun nopjes. Met bijna 10.000 stemmen lag die dan ook een stuk hoger dan verwacht. Bovendien werd het referendum overal in Vlaanderen op de voet gevolgd. “Die opkomst overtreft onze stoutste verwachtingen”, reageerde burgemeester meteen na de bekendmaking van de uitslag zondagavond. “Dat er discussie ontstond? Dat is net de bedoeling. Mensen moeten betrokken zijn bij ons beleid. En eerlijk, wie volgt nog de gemeenteraad op de voet? Dankzij dit initiatief werd aan zowat elke toog van gedachten gewisseld over ons voorstel. Ik noem dat een overwinning voor de democratie.”

Veel kritiek

Schepen Ruth Vandenberghe valt hem daarin bij. “Om eerlijk te zijn, was ik minder met de uitslag bezig dan met de technische kant van het geheel”, lacht ze. “We moeten alles nog grondig evalueren, maar het is nu al duidelijk dat het een succes was. Mocht de stemming faliekant fout zijn gelopen – stel dat er bijvoorbeeld niemand zijn stem had uitgebracht – dan waren wij niet te beroerd geweest om alles af te voeren.”

Er kwam nochtans kritiek op het gebeuren. Heel wat zelfs. Zo werd de draak gestoken met het gebrek aan een standpunt van twee meerderheidspartijen. Enkel SP.A startte, weliswaar vrij laat, een campagne als antwoord op het stickeroffensief van Vlaams Belang. Oppositiepartijen Groen en CD&V vonden het voorstel dan weer te triviaal, te polariserend of niet compleet genoeg. Het ontbreekt de stadscoalitie volgens hen aan een uitgewerkt mobiliteitsplan. “Maar wie niets doet, kan ook niets fout doen”, countert schepen Vandenberghe. “Hebben wij de gemakkelijkste weg genomen? Waarschijnlijk niet. Critici verwijten ons dat we het lef moeten hebben om zelf beslissingen te nemen. Dat is exact wat we doen. Alleen hebben we ook het lef om onze inwoners effectief te betrekken bij het beleid.”

Ook het bezoek van twee schepenen aan de leerlingen van het Don Boscocollege werd kritisch onthaald. “Daar hebben we gepast op gereageerd”, stelt de schepen. “De scholen die volgden, werden bezocht door neutrale stadsmedewerkers. En dat er niet vanaf 16 jaar gestemd zou mogen worden, vind ik eerlijk gezegd belachelijk. Die gasten zijn meer dan oud en wijs genoeg om hun mening te laten horen.” Over de beschuldigingen van Vlaams Belang dat medewerkers met een tablet in de hand mensen aanmoedigen om te stemmen, is schepen Ruth kort. “Dan doen we met Kortrijk Spreekt al jaren. Ik zie helemaal niet in wat er verkeerd is aan mensen helpen waar nodig.”

Suggesties?

Vast staat dat het referendum vanaf nu elk jaar in oktober georganiseerd zal worden. Maar wat de onderwerpen zijn, is nog niet bekend. Wie suggesties heeft voor interessante vragen kan die altijd bezorgen. “Zeker is dat we vooraf de Kortrijkzanen willen horen en betrekken in de vraagstelling“, belooft Ruth Vandenberghe. “De technische uitwerking blijft in handen van CitizenLab, zij hebben dat erg goed gedaan. En wie weet bestaan er over een jaar nieuwe technische snufjes die het stemmen gemakkelijker maken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier