Volgend jaar nieuw dienstencentrum in Kerkstraat:“Voor zorg én ontspanning”

Frederik Demeyere en Dimitri Carpentier voor de Centrumzaal waar het nieuwe dienstencentrum komt.© JT
Frederik Demeyere en Dimitri Carpentier voor de Centrumzaal waar het nieuwe dienstencentrum komt.© JT
Redactie KW

Hooglede krijgt vanaf september 2021 een vast lokaal dienstencentrum in de Kerkstraat. Dit dienstencentrum zal meerdere malen per week geopend zijn waar mensen vrij binnen en buiten kunnen. Je kan er eten en er zijn ontspanningsmogelijkheden. De bedoeling is om op termijn het vaste dienstencentrum te verhuizen naar de kloostersite in Gits.

In 2015 werd het mobiel dienstencentrum ‘Zonder Zulle’ opgericht. Dit dienstencentrum is een vrijetijdshuis met een bijzondere prioriteit voor senioren, kwetsbaren en mantelzorgers. “Mensen blijven steeds langer thuis wonen en er is steeds meer hulp aan en in huis, maar dit neemt niet weg dat zij eenzaam kunnen zijn of nood kunnen hebben aan een babbel”, aldus schepen van Sociale Zaken en Welzijn Dimitri Carpentier (Allen 8830). “Het mobiele dienstencentrum spitst zich momenteel vooral toe op Sleihage, terwijl er ook geregeld activiteiten gepland werden in zaal Geitenhove, De Gulden Zonne en op ’t Chringhene. Nu was de tijd rijp voor een vast dienstencentrum.”

“Door de centrale ligging was de keuze voor deze zaal makkelijk” – Schepen Dimitri Carpentier

Het vaste dienstencentrum zal vanaf september 2021 gevestigd zijn in de Centrumzaal in de Kerkstraat. Hierbij kwam het tot een overeenkomst tussen de gemeente en de CVBA Centrumzaal. De zaal wordt gehuurd voor een periode van 25 jaar, al is het de bedoeling dat het lokaal dienstencentrum over enige jaren verhuist naar de kloostersite in Gits. “De centrale ligging en het bijna-instapklare karakter van de zaal hielpen mee in de keuze voor de Centrumzaal”, verduidelijkt Carpentier. “Zo komt er een mooi zorgaanbod voor de lokale bevolking terwijl ook de activiteiten van de verenigingen er verder kunnen plaatsvinden.”

Scepsis bij oppositie

Toch zorgt de overeenkomst voor enige scepsis bij de oppositie. Kristof Pillaert (Groep 21) reageerde: “We begrijpen dat er nood is aan een dienstencentrum, maar er zijn heel wat andere locaties binnen de gemeente waar je terecht zou kunnen zonder 25 jaar huur te moeten betalen. Door de integratie van het gemeentehuis en het OCMW komt het Sociaal Huis vrij. Dat lijkt ons een veel betere optie. Nu is het precies alsof jullie de CVBA Centrumzaal een blanco cheque geven, terwijl er toch wel wat zal moeten geïnvesteerd worden in de zaal. Bovendien wordt er dan binnen een aantal jaren verhuisd naar Gits, maar hang je wel vast aan een huur van 25 jaar. Heel vreemd toch allemaal.”

“Een overeenkomst van minstens 25 jaar is een verplichting”, duidde Carpentier de kritiek van Pillaert. “En de Centrumzaal zal ook in de toekomst nuttig blijven als antennepunt, net als De Sleedoorn, De Gulden Zonne of ’t Chringhene.” (JT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.