Volgend jaar kleinere restafvalzakken in Oostkamp

© GST
© GST
Redactie KW

Tijdens de meest recente gemeenteraad werd beslist om het toekomstig afvalbeleidsplan goed te keuren, samen met de nieuwe restafvalzakken, P+MD en GF zakken.

Vanaf 1 april 2021 wordt de nieuwe blauwe P+MD zak ingevoerd en vanaf januari 2022 GF (groenten en fruit) in een afzonderlijke zak opgehaald.

Met deze maatregel wil Oostkamp de Vlaamse verplichte doelstellingen rond hoeveelheid restafval per inwoner halen. Voor Oostkamp is de doelstelling 152 kg restafval per jaar per inwoner. Momenteel heeft Oostkamp 167 kg restafval per jaar per inwoner, waarmee ze op dit moment de beste resultaten per inwoner halen van alle steden en gemeenten binnen de intercommunale. Om de doelstelling te kunnen halen tegen 2022, legt IVBO volgende plannen op tafel. De invoering van P+MD zak waarbij meer plastics gesorteerd kunnen worden en uit de hoeveelheid restafval verdwijnen. De invoering van de afzonderlijke ophaling voor GF-afval (Groenten- en Fruitafval), voorzien voor januari 2022.

Verdoken belastingverhoging?

Tijdens de gemeenteraad is er wel een discussie ontstaan of een kleinere restafvalzak aan dezelfde prijs geen verdoken belastingverhoging is. “Vorig jaar is er een belastingverhoging geweest. Nu 10 liter minder volume van de bruine zak zie ik terug als een belastingverhoging van ongeveer 20 %”, oppert Dieter Van Parys waarop Els Roelof antwoordt: “ Doordat er minder plastiek in de restafvalzak mag, wat een groot volume is maar weinig weegt, zal er eigenlijk geen verschil zijn voor de mensen. Er kan nog altijd evenveel restafval in de bruine zak indien er goed gesorteerd wordt. De 10 liter minder inhoud komt grotendeels overeen met het volume aan plastiek die nu nog in de restafvalzak moet en niet in de gewone pmd zak mag.”

Kostprijs afvalzakken

De kost voor een grote restafvalzak zal 1,70 euro blijven. Door het gebruik van de nieuwe P+MD-zak zal de inhoud van de bruine zak veranderen. Die zal meer afval gaan bevatten dat zwaarder weegt dan de huidige inhoud. Plastic bijvoorbeeld weegt niet veel, maar vult wel de zak. Om te beletten dat de bruine zakken te zwaar worden, zal het volume van de bruine zak naar 60 liter gebracht in plaats van de huidige 70 liter. De kost voor een nieuwe P+MD zak verlaagt van 0,25 euro naar 0,15 euro per zak. De GF-zak van 40 liter zou 0,40 euro kosten, en wordt mee opgehaald met het restafval. De papieren tuinafvalzak blijft 1 euro kosten en ook de tweewekelijkse ophaling blijft. (GST)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier