Voka West-Vlaanderen roept de Nationale Veiligheidsraad op om vrijdag naar buiten te komen met een concreet actieplan en een snelle timing voor de heropstart van onze bedrijven. Dit moet gebeuren met eenduidige beslissingen en heldere communicatie. "Het fiasco met de onduidelijkheid over de tuincentra en de doe-het-zelf-zaken moeten we absoluut vermijden", zegt Bert Mons, directeur van Voka West-Vlaanderen.

"Er is nood aan eenduidige en tijdige communicatie over waar men aan de slag kan en waar niet. Hanteer één regel: werken kan als men de veiligheid en gezondheid van de medewerkers en klanten garandeert." Dat houdt ook in dat er duidelijkheid moet komen over openbaar vervoer, onderwijs en kinderopvang.

28 procent van de bedrijven durft zich absoluut niet uit te spreken over de toekomst van hun personeel. Er is nu actie nodig - Voka West-Vlaanderen-directeur Bert Mons

Uit een bevraging van Voka West-Vlaanderen blijkt dat de bedrijven klaar zijn voor de heropstart en de nodige maatregelen hebben genomen. 85 procent van alle bedrijven heeft de noodzakelijke ingrepen genomen voor de veiligheid en gezondheid of is die aan het nemen. "Ook zegt 85 procent van de bedrijven die nu willen heropstarten, dat ze hiervoor draagvlak vinden bij de medewerkers. Voka West-Vlaanderen vindt het meer dan tijd dat het plan voor de heropstart wordt gelanceerd. Anders dreigt er een sociaal en economisch drama dat nog groter is dan we vandaag verwachten."

Faillissementen en werklozen

Bij de bedrijven die nu beroep doen op tijdelijke werkloosheid, denkt de helft dat men na 3 mei weer gewoon aan de slag kan. "De andere helft denkt dat ze nog maanden beroep zullen moeten doen op tijdelijke werkloosheid. 14 procent vreest nu al mensen te moeten ontslaan. Een cijfer dat nog kan oplopen, want 28 procent van de bedrijven durft zich absoluut niet uit te spreken over de toekomst van hun personeel."

Bert Mons, Voka West-Vlaanderen
Bert Mons © Voka West-Vlaanderen

Voka West-Vlaanderen roept om op de productie zo snel mogelijk weer integraal op gang te brengen. "Zo kan de binnenlandse consumptie weer op peil komen en kan de export van onze bedrijven weer opstarten. Meer dan de helft van de bedrijven signaleert een gebrek aan vraag. Eén op de vijf ondernemingen heeft problemen met toeleveranciers. Het is duidelijk dat de economische waardeketen doorbroken is."

"De economische ketting moet snel hersteld worden door alle bedrijven en winkels terug te openen, in veilige omstandigheden. Anders wordt deze gezondheidscrisis ook een heel zware sociaal-economische crisis, met veel faillissementen en werklozen", aldus nog Bert Mons.

Voka West-Vlaanderen roept de Nationale Veiligheidsraad op om vrijdag naar buiten te komen met een concreet actieplan en een snelle timing voor de heropstart van onze bedrijven. Dit moet gebeuren met eenduidige beslissingen en heldere communicatie. "Het fiasco met de onduidelijkheid over de tuincentra en de doe-het-zelf-zaken moeten we absoluut vermijden", zegt Bert Mons, directeur van Voka West-Vlaanderen."Er is nood aan eenduidige en tijdige communicatie over waar men aan de slag kan en waar niet. Hanteer één regel: werken kan als men de veiligheid en gezondheid van de medewerkers en klanten garandeert." Dat houdt ook in dat er duidelijkheid moet komen over openbaar vervoer, onderwijs en kinderopvang.Uit een bevraging van Voka West-Vlaanderen blijkt dat de bedrijven klaar zijn voor de heropstart en de nodige maatregelen hebben genomen. 85 procent van alle bedrijven heeft de noodzakelijke ingrepen genomen voor de veiligheid en gezondheid of is die aan het nemen. "Ook zegt 85 procent van de bedrijven die nu willen heropstarten, dat ze hiervoor draagvlak vinden bij de medewerkers. Voka West-Vlaanderen vindt het meer dan tijd dat het plan voor de heropstart wordt gelanceerd. Anders dreigt er een sociaal en economisch drama dat nog groter is dan we vandaag verwachten."Bij de bedrijven die nu beroep doen op tijdelijke werkloosheid, denkt de helft dat men na 3 mei weer gewoon aan de slag kan. "De andere helft denkt dat ze nog maanden beroep zullen moeten doen op tijdelijke werkloosheid. 14 procent vreest nu al mensen te moeten ontslaan. Een cijfer dat nog kan oplopen, want 28 procent van de bedrijven durft zich absoluut niet uit te spreken over de toekomst van hun personeel."Voka West-Vlaanderen roept om op de productie zo snel mogelijk weer integraal op gang te brengen. "Zo kan de binnenlandse consumptie weer op peil komen en kan de export van onze bedrijven weer opstarten. Meer dan de helft van de bedrijven signaleert een gebrek aan vraag. Eén op de vijf ondernemingen heeft problemen met toeleveranciers. Het is duidelijk dat de economische waardeketen doorbroken is." "De economische ketting moet snel hersteld worden door alle bedrijven en winkels terug te openen, in veilige omstandigheden. Anders wordt deze gezondheidscrisis ook een heel zware sociaal-economische crisis, met veel faillissementen en werklozen", aldus nog Bert Mons.