"Dankzij de beslissing van deze avond kan de hele economische keten grotendeels heropstarten: bedrijven op 4 mei, en winkels en distributie op 11 mei", luidt de eerste reactie van Bert Mons, algemeen directeur van Voka West-Vlaanderen. "Deze versoepeling beperkt verdere economische schade, faillissementen en ontslagen. Nu moeten ook snel de afspraken verfijnd worden over onderwijs, kinderopvang en het openbaar vervoer zodat iedereen kan gaan werken."

Tegelijk open

In het exitplan zijn drie belangrijke uitgangspunten terug te vinden die Voka West-Vlaanderen had voorgesteld: een duidelijk perspectief op een slimme en snelle heropstart, de veiligheid van werknemers, klanten en bezoekers én een algemene heropstart van de keten. "Met deze beslissing kunnen de vele bedrijven die klaar staan om in alle veiligheid de draad terug op te pikken, zich voorbereiden en vanaf 4 mei ook effectief van start gaan. Het overgrote deel van zowel de ondernemingen als hun medewerkers zijn voorbereid om dit met inachtneming van alle veiligheidsmaatregelen te doen. We hadden gehoopt dat alle winkels op 4 mei mochten openen in plaats van op 11 mei. Maar het voordeel is dat er nu geen valse concurrentie wordt gecreëerd op basis van grootte en soort van winkels. Alle winkels gaan tegelijk open mits de nodige veiligheidsmaatregelen."

Gaan werken mogelijk maken

Toch zijn er bij de ondernemersorganisatie nog vragen en bezorgdheden. "Nog niet alle leerlingen kunnen naar school gaan. Voor kinderen van werkende ouders moet opvang op school of in crèches worden gegarandeerd. Bovendien zal ook het openbaar vervoer minder capaciteit hebben dan voordien. Als we echt zoveel mogelijk mensen terug aan de slag willen laten gaan, moet men het ook mogelijk maken om te gaan werken. We hopen dat er snel overleg komt over de kinderopvang voor alle medewerkers en over het openbaar vervoer zodat er voldoende capaciteit is en de veiligheid kan worden gegarandeerd", aldus nog Bert Mons.

"Dankzij de beslissing van deze avond kan de hele economische keten grotendeels heropstarten: bedrijven op 4 mei, en winkels en distributie op 11 mei", luidt de eerste reactie van Bert Mons, algemeen directeur van Voka West-Vlaanderen. "Deze versoepeling beperkt verdere economische schade, faillissementen en ontslagen. Nu moeten ook snel de afspraken verfijnd worden over onderwijs, kinderopvang en het openbaar vervoer zodat iedereen kan gaan werken."In het exitplan zijn drie belangrijke uitgangspunten terug te vinden die Voka West-Vlaanderen had voorgesteld: een duidelijk perspectief op een slimme en snelle heropstart, de veiligheid van werknemers, klanten en bezoekers én een algemene heropstart van de keten. "Met deze beslissing kunnen de vele bedrijven die klaar staan om in alle veiligheid de draad terug op te pikken, zich voorbereiden en vanaf 4 mei ook effectief van start gaan. Het overgrote deel van zowel de ondernemingen als hun medewerkers zijn voorbereid om dit met inachtneming van alle veiligheidsmaatregelen te doen. We hadden gehoopt dat alle winkels op 4 mei mochten openen in plaats van op 11 mei. Maar het voordeel is dat er nu geen valse concurrentie wordt gecreëerd op basis van grootte en soort van winkels. Alle winkels gaan tegelijk open mits de nodige veiligheidsmaatregelen."Toch zijn er bij de ondernemersorganisatie nog vragen en bezorgdheden. "Nog niet alle leerlingen kunnen naar school gaan. Voor kinderen van werkende ouders moet opvang op school of in crèches worden gegarandeerd. Bovendien zal ook het openbaar vervoer minder capaciteit hebben dan voordien. Als we echt zoveel mogelijk mensen terug aan de slag willen laten gaan, moet men het ook mogelijk maken om te gaan werken. We hopen dat er snel overleg komt over de kinderopvang voor alle medewerkers en over het openbaar vervoer zodat er voldoende capaciteit is en de veiligheid kan worden gegarandeerd", aldus nog Bert Mons.