Voka West-Vlaanderen pleit voor algemene vaccinatieverplichting

© BELGA
© BELGA
Olaf Verhaeghe

Bert Mons, topman van Voka West-Vlaanderen, wil dat het debat over een verplichte coronavaccinatie echt grondig wordt gevoerd. Niet alleen voor het zorgpersoneel, maar in de bredere samenleving en op de werkvloer. “Er is eigenlijk geen alternatief: wie zich niet laat vaccineren, hypothekeert de continuïteit en de productie in onze bedrijven”, klinkt het.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Nadat eerder deze week onder meer Margot Cloet van koepelorganisatie Zorgnet Icuro en Marc Noppe, ceo van het UZ Brussel, het vaccin tegen corona te willen verplichten voor het zorgpersoneel, mengt nu ook Voka zich in het debat. De werkgeversorganisatie wil naast uitgebreide sensibilisering minstens ‘praten over een verplichte vaccinatie’, geeft West-Vlaams topman Bert Mons aan.

“Uiteraard moet er eerst een oproep komen waarin iedereen wordt aangeraden om de inenting ernstig te overwegen. Maar het moet ook verder gaan”, oppert Bert Mons. “Er dreigt immers een moeilijke situatie te ontstaan op de werkvloer: een deel werknemers dat wel is gevaccineerd komt tegenover een groep te staan die dat niet wil. Stel dat er een uitbraak is onder de werknemers die het vaccin weigeren, dan komt de continuïteit van de bedrijven en de productie in het gedrang. Er is in onze ogen geen alternatief: wie zich niet laat vaccineren, hypothekeert de eigen werkvloer.”

Schade aan economie

Vandaag is een verplichte coronavaccinatie niet mogelijk, daarvoor ontbreekt het wettelijk kader. In november koos de federale regering, in overleg met de deelstaten, er bovendien voor om de keuze voor vaccinatie aan de burger zelf over te laten. “Maar we moeten dat gesprek opnieuw openen. Wij willen dat de overheid er op zijn minst over nadenkt”, aldus de gedelegeerd bestuurder van Voka. “Dat debat mogen we niet uit de weg gaan. Als je ziet welke schade dit virus al in onze samenleving en economie heeft aangericht, dan lijkt een verplichting tot inenting ons niet bij de haren gegrepen.”

Tegelijk vraagt Voka ook zichtbaarheid op wie al dan niet is gevaccineerd. Vandaag kan dat om redenen van privacy niet. “Misschien hoeft de werkgever het niet te weten, maar bijvoorbeeld wel de arbeidsgeneesheer, of de bedrijfsgeneeskundige dienst”, oppert Mons. “Als we zien dat sensibilisering en uitnodigen onvoldoende effect heeft, dan is verplichting de laatste houvast.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.