Voka West-Vlaanderen luidt alarmbel: “Onze ondernemers hebben dringend beloofde kredietlijnen nodig”

Bert Mons © gf
Redactie KW

Twee weken nadat de banken en de federale overheid een principeakkoord hebben bereikt over steunmaatregelen voor wie door de coronacrisis wordt getroffen, weten bedrijven nog altijd niet of ze een overbruggingskrediet met overheidsgarantie kunnen bekomen of niet. Voka – Kamer van Koophandel West-Vlaanderen luidt de alarmbel en roept op tot duidelijkheid. “Voor veel ondernemers staat het water aan de lippen”, zegt algemeen directeur Bert Mons.

Omdat er nog volop wordt gepraat over de voorwaarden van de bijkomende hulplijnen kunnen de banken ze voorlopig niet aanbieden aan de ondernemingen die ze nodig hebben. Voka – Kamer van Koophandel West-Vlaanderen roept op tot duidelijkheid.

Waarborgcapaciteit van 50 miljard euro

Minister van Financiën Alexander De Croo, de Belgische bankenorganisatie Febelfin en de Nationale Bank van België kondigden in maart hun ‘bazooka’ aan, een waarborgcapaciteit van 50 miljard euro voor nieuwe kredieten bij de banken, maar het lijkt er op dat Financiën, de banken en de Nationale Bank het niet eens raken over de precieze voorwaarden waaraan bedrijven moeten voldoen om voor extra hulp in aanmerking te komen.

Overstelpt door vragen en reacties

“Het is jammer dat ondernemingen nog geen gebruik kunnen maken van de aangekondigde steunmaatregelen”, zegt Bert Mons, algemeen directeur van Voka West-Vlaanderen. “Wij worden overstelpt door vragen en reacties van bedrijven die niet begrijpen waarom dit zo lang blijft duren. Voor veel ondernemers staat het water aan de lippen.”

Uit een enquête die Voka West-Vlaanderen deze week uitvoerde, blijkt dat minstens 1 op 3 West-Vlaamse bedrijven extra kredietlijn wil aanvragen om de coronacrisis het hoofd te bieden. “De middelen moeten dringend kunnen worden vrijgemaakt”, voegt Bert Mons er nog aan toe.

Achtergestelde leningen nog niet operationeel

Voorlopig blijft het ook wachten op details over de steunmaatregelen die de Vlaamse overheid aankondigde. De Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) trekt 250 miljoen euro extra uit voor achtergestelde leningen op 3 jaar aan kmo’s, starters en scale-ups die op middellange termijn zonder cash dreigen te zitten. Tegelijk verdubbelde Vlaanderen de waarborgcapaciteit voor bedrijfskredieten voor grote ondernemingen naar 3 miljard euro. Op de website van PMV prijkt momenteel enkel de aankondiging dat de achtergestelde leningen nog niet operationeel zijn. (VDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier