"Dit is belangrijk om de keten verder te herstellen en de economische schade zo veel als mogelijk te beperken", reageert gedelegeerd bestuurder Hans Maertens op de beslissing van de veiligheidsraad. "De bedrijven, die deze week weer open mochten, kunnen namelijk maar produceren als er vraag en consumptie is. Daarom moeten alle winkels en distributie snel openen zodat de economische motor nu echt weer kan aanslaan, en ook om verdere oneerlijke concurrentie te vermijden."

80% minder omzet

Deze tweede stap in de exitstrategie haalt ook extra mensen uit de tijdelijke werkloosheid. Deze week konden naar schatting al tot 150.000 mensen weer aan de slag gaan. "Met de opening van de winkels en de distributie zullen er volgens onze inschatting nog eens 100.000 medewerkers terug aan het werk gaan", zegt Hans Maertens. "Dat is belangrijk voor die medewerkers zelf, maar ook voor de sector. De non-food handel is immers erg zwaar getroffen, met een omzetverlies van maar liefst 80 procent in april."

"Een gebrek aan kinderopvang is het grootste struikelblok voor werkende ouders om écht terug aan de slag te gaan" - Hans Maertens

De ervaring van deze week toont in elk geval aan dat heropstarten veilig kan. Voor de heropening van afgelopen maandag waren meer dan 9 op de 10 bedrijven klaar om de activiteiten met de nodige veiligheidsmaatregelen weer op te starten of op te voeren. Winkeliers bereiden de heropening op een veilige manier voor, zowel voor hun medewerkers als de klanten. Bovendien stomen heel wat steden en gemeenten hun winkelstraten klaar om ook daar de veiligheid te garanderen.

Kinderopvang cruciaal

"Het is nu vooral uitkijken naar de volgende stap in de exitstrategie. Vanaf 18 mei zijn in de crèches geleidelijk aan alle kinderen, ook die van thuiswerkende ouders, weer welkom. De Vlaamse scholen starten al vanaf 15 mei weer op, maar slechts gedeeltelijk. Het is essentieel om ook voor álle schoolgaande kinderen opvang te organiseren. We hopen dat de bevoegde ministers, de scholen en de lokale besturen nu snel in overleg een oplossing vinden om voor àlle - ook telewerkende - ouders opvang te voorzien", zegt Hans Maertens. "Want gebrek aan kinderopvang is het grootste struikelblok voor werkende ouders om écht terug aan de slag te gaan. We dringen erop aan dat het akkoord dat de ministers Weyts, Somers en Beke gisteren sloten over de samenwerking tussen scholen enerzijds en de steden en gemeenten anderzijds, nu wordt uitgevoerd."

"Dit is belangrijk om de keten verder te herstellen en de economische schade zo veel als mogelijk te beperken", reageert gedelegeerd bestuurder Hans Maertens op de beslissing van de veiligheidsraad. "De bedrijven, die deze week weer open mochten, kunnen namelijk maar produceren als er vraag en consumptie is. Daarom moeten alle winkels en distributie snel openen zodat de economische motor nu echt weer kan aanslaan, en ook om verdere oneerlijke concurrentie te vermijden."Deze tweede stap in de exitstrategie haalt ook extra mensen uit de tijdelijke werkloosheid. Deze week konden naar schatting al tot 150.000 mensen weer aan de slag gaan. "Met de opening van de winkels en de distributie zullen er volgens onze inschatting nog eens 100.000 medewerkers terug aan het werk gaan", zegt Hans Maertens. "Dat is belangrijk voor die medewerkers zelf, maar ook voor de sector. De non-food handel is immers erg zwaar getroffen, met een omzetverlies van maar liefst 80 procent in april."De ervaring van deze week toont in elk geval aan dat heropstarten veilig kan. Voor de heropening van afgelopen maandag waren meer dan 9 op de 10 bedrijven klaar om de activiteiten met de nodige veiligheidsmaatregelen weer op te starten of op te voeren. Winkeliers bereiden de heropening op een veilige manier voor, zowel voor hun medewerkers als de klanten. Bovendien stomen heel wat steden en gemeenten hun winkelstraten klaar om ook daar de veiligheid te garanderen."Het is nu vooral uitkijken naar de volgende stap in de exitstrategie. Vanaf 18 mei zijn in de crèches geleidelijk aan alle kinderen, ook die van thuiswerkende ouders, weer welkom. De Vlaamse scholen starten al vanaf 15 mei weer op, maar slechts gedeeltelijk. Het is essentieel om ook voor álle schoolgaande kinderen opvang te organiseren. We hopen dat de bevoegde ministers, de scholen en de lokale besturen nu snel in overleg een oplossing vinden om voor àlle - ook telewerkende - ouders opvang te voorzien", zegt Hans Maertens. "Want gebrek aan kinderopvang is het grootste struikelblok voor werkende ouders om écht terug aan de slag te gaan. We dringen erop aan dat het akkoord dat de ministers Weyts, Somers en Beke gisteren sloten over de samenwerking tussen scholen enerzijds en de steden en gemeenten anderzijds, nu wordt uitgevoerd."