Voka ongerust: “Reiscode oranje zorgt voor onduidelijkheid bij bedrijven”

© belga
Philippe Verhaest

Het kleurcodesysteem voor toeristische gebieden zorgt voor flink wat onduidelijkheid bij bedrijven, zegt Voka West-Vlaanderen. “Wat als een medewerker die uit een dergelijke omgeving terugkeert, weigert om zich te laten testen?”, stelt gedelegeerd bestuurder Bert Mons.

Voka West-Vlaanderen drong begin deze week nog aan op duidelijkheid over de aanpak bij werknemers die uit het buitenland van vakantie terugkeren uit een gebied met een hoog coronabesmettingsrisico. De verschillende overheden uit ons land kondigden vandaag aan een kleurcodesysteem aan.

Bij gebieden met code groen zullen er geen speciale maatregelen zijn. Gebieden in lockdown of waar er op basis van epidemiologische data een hoog risico wordt vastgesteld, krijgen code rood. Voor deze gebieden geldt een reisverbod.

Als het licht op oranje springt, kan je stoppen of extra gas geven en nog doorrijden. Met alle risico’s van dien – Bert Mons, Voka West-Vlaanderen

Reizigers die uit deze gebieden terugkeren, zullen verplicht worden om een coronatest te ondergaan en 14 dagen in quarantaine te blijven. “Bij code rood geldt de procedure die nu al in voege is voor hoogrisicocontacten, deze is net als code groen helder voor bedrijven”, zegt Bert Mons.

Oranje: reizen afgeraden

Maar code oranje zorgt wél voor heel wat onduidelijkheid. Dit zijn gebieden waar volgens de overheid een hoog gezondheidsrisico is, maar waarvoor er geen reisverbod geldt, al wordt afreizen afgeraden.

Bovendien zijn een test en quarantaine bij terugkeer hier niet verplicht, maar enkel sterk aangeraden. “Als het licht op oranje springt, kan je stoppen of extra gas geven en nog doorrijden. Met alle risico’s van dien. Maar kunnen we ons dit in deze pandemie wel veroorloven? Kan een bedrijf een werknemer verbieden om naar een oranje gebied af te reizen? Wat moeten bedrijven doen met medewerkers die uit een oranje gebied terugkeren en die weigeren om zich te laten testen vooraleer ze weer op de werkvloer komen?”

“Deze kleurcode zorgt voor heel wat onduidelijkheid en onzekerheid, want bedrijven willen hun andere werknemers beschermen.” Daarnaast is er geen enkele duidelijkheid voor en over buitenlanders die naar België komen uit de risicogebieden.

Voka West-Vlaanderen wil ook dringend verduidelijking over de noodplannen in geval van een tweede besmettingsgolf. Bert Mons: “We weten nu beter dan vier maanden geleden wat er op ons afkomt. Tref nu al voorbereidingen en vermijd dat er bij een tweede uitbraak opnieuw plotse en te drastische maatregelen genomen worden die onze economie en onze samenleving volledig ontwrichten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier