Tijdens de Nieuwjaarsreceptie donderdagavond in La Brugeoise heeft Ludo Lievens, voorzitter van Voka regio Brugge, voor 600 Noord-West-Vlaamse ondernemers, een project gelanceerd om van Brugge een broedplaats van ondernemerschap en innovatie te maken: “We moeten af van het imago dat Brugger louter een toeristische stad is. Alleen dan kunnen we de brain drain tegenhouden en jonge ondernemers aantrekken.”
De slogan van de Voka Nieuwjaarsreceptie dit jaar was ‘durf blijven dromen’. Maar Ludo Lievens waarschuwde: “Enkel als politici en ondernemers aan dezelfde kar trekken, zijn we tot grootse dingen in staat.”
Daarom wil Voka dit jaar samen met de stad Brugge een project opzetten dat de Breydelstad een meer ondernemersvriendelijk imago geeft: “We veranderen het geweer van schouder. Vroeger dacht men dat het voldoende was om een bedrijvencentrum op poten te zetten om jonge ondernemers aan te trekken. Er is meer nodig: een echte mentaliteitswijziging. Enerzijds blijven afgestudeerde jongeren nog teveel plakken in Gent en Leuven, anderzijds verlaten teveel innovatieve start-ups en scale-ups Brugge na een tijdje.”
Cocreatiehub
“We moeten het economisch imago van Brugge wat oppoetsen, een community van ondernemers creëren: een soort broedplaats waar jonge en gevestigde bedrijfsleiders elkaar bestuiven. Een cocreatiehub. Belangrijk hierbij is ook het voortgezet onderwijs, dat geënt moet zijn op het specifieke bedrijfsleven in de regio. Deze week had ik een vruchtbaar gesprek met minister-president Jan Jambon. Hij heeft zijn steun toegezegd voor extra masters-na-masters en post-graduaten in onze regio, die studenten naar Brugge zal lokken en hen het vooruitzicht bieden op een job in de regio.”
De Brugse schepen voor Werk en Ondernemen Pablo Annys bevestigt de samenwerking met Voka: “Onze Brugse regio doet het goed op economisch vlak : het aantal starters zit in stijgende lijn, de ondernemersgraad is hoog, clusters als de blauwe economie (onze Brugse Zeehaven) en zorg brengen innovatie binnen. Het aantal initiatieven om ondernemerschap en innovatie te ondersteunen is ook beduidend toegenomen. Zowel stad met Makersrepubliek, het netwerk van pre-starters Turbo als het hoger onderwijs (Howest Incubatie Netwerk, de Mechantronica groep van KUL campus Brugge, zorglab, Mind & Makersspace Howest, …) stimuleren ondernemerschap bij onze Brugse jongeren en studenten.”
“Toch denkt men bij Brugge nog steeds enkel aan toerisme, erfgoed. Samen met Voka willen we ons ondernemend en Brugs economisch DNA beter naar buiten brengen. We moeten onze troeven (haven, zorg, mechatronica, …) beter naar buiten brengen en hiertoe zullen we samen met Voka een platform opstarten, begeleid door een marketeer. Door het uitbouwen van een levendig ecosysteem (samen met bedrijven, hoger onderwijs, gebruikers) waarbij we nieuw ondernemerschap stimuleren en bestaand ondernemerschap ondersteunen. Hierbij zetten we in op zowel huisvesting, communitybuilding als coaching.”
Windenergie
Ludo Lievens had ook suggesties voor onze politici: “Ik stel vast dat er nogal wat vragen leven bij bewoners en zelfs ondernemers over twee uiterst belangrijke projecten voor de regio. Er moet een externe begeleider aangesteld worden voor het Ventilus-project, dat windenergie vanop de Noordzee aansluit op een nieuwe elektriciteitssnelweg in West-Vlaanderen. Die begeleider moet ervoor zorgen dat dit project kan landen, zodat er voldoende duurzame energie vanuit zee naar het midden van onze provincie kan getransporteerd worden. De windmolens op zee dreigen anders stilgelegd te worden en ons land zal nooit de klimaatdoelstellingen behalen die Europa oplegt.”
Regioverantwoordelijke Dieter Coussée vult aan: “Momenteel staan in de Belgische Noordzee zes windmolenparken. In 2019 produceerden deze parken 4,7 terawattuur (TWh) elektriciteit, wat ongeveer 6 % vertegenwoordigt van het totale elektriciteitsverbruik van België, of het equivalent van het stroomverbruik van om en bij 1,3 miljoen gezinnen. Tegen eind 2020 zullen nog twee nieuwe windmolenparken in gebruik worden genomen. De 8 windparken in zee zullen samen hernieuwbare energie produceren voor ongeveer 2,2 miljoen gezinnen, bijna de helft van de Belgische huishoudens ofwel de capaciteit van Doel 3 en Doel 4 samen.”
“Windenergie op zee is een belangrijke hoeksteen van de duurzame energietransitie in België. In 2020 zal de eerste windmolenzone in de Belgische Noordzee zijn volgebouwd. De nieuwe, meer westelijk gelegen offshore windenergiezones van het Marien Ruimtelijk Plan 2020-2026 kunnen bijkomend ongeveer 2000 MW windenergie op zee ontwikkelen. Via het project Ventilus kunnen we er vervolgens voor zorgen dat de netaansluiting gegarandeerd is, anders gaan we windmolens op zee bouwen maar krijgen we die duurzame energie niet in onze huiskamers en bedrijven. Het is daarom belangrijk dat ook de ontwikkeling van energie infrastructuur op land naar een hogere versnelling schakelt, zodat de verdere uitbouw van grootschalige koolstofneutrale energie de komende jaren versneld kan gerealiseerd worden”, aldus Dieter Coussée.
Bemiddelaar
Voka West-Vlaanderen stelt vast dat we in onze regio te maken hebben met meerdere grote maar moeilijke dossiers. “Hoe kunnen we de zaken toch vooruit laten gaan? In Antwerpen had men het met Oosterweel ook zeer lastig, maar dit raakte pas gedeblokkeerd na het aanstellen van een bemiddelaar of intendant”, aldus Ludo Lievens. “Trouwens, ook het ongenoegen over de nieuwe zeesluis in Zeebrugge is grotendeels te wijten aan onduidelijkheid en een gebrek aan voldoende informatie over de flankerende maatregelen. Zeebruggenaars en lokale ondernemers zijn hierdoor zeer ongerust. In dit dossier hebben wij een voorstel : realiseer later een lange tunnel onder beide zeesluizen onder de Isabellalaan! Zo passeert het vrachtvervoer niet door de dorpskom en is het volledig gescheiden van het lokaal verkeer. Een werkgroep binnen de Vlaamse administratie buigt zich over deze piste…”
“En zo zijn er nog dergelijke dossiers in onze regio. Ik denk dan bijvoorbeeld aan het dossier van het nieuwe stadion van Club Brugge en Cercle Brugge. Er zijn recent heel wat evoluties in dit dossier. Wij hopen dat deze ontwikkelingen de kansen op succes vergroten. Elke nieuwe frisse kijk helpt. Maar wat ons daarnaast bovenal interesseert, is het grotere plaatje waar ook de nieuwe Brugse bedrijventerreinen deel van uitmaken. We werken nu al 15 jaar aan nieuwe bedrijventerreinen in onze regio maar ze zijn er nog altijd niet. Ook dit dossier moet na 15 jaar landen. Hier mag absoluut geen verdere vertraging op komen!”
Tot slot merkt Ludo Lievens op dat verschillende gemeenten de voorbije maanden nieuwe lokale belastingen invoerden. In Brugge sprong vooral de nieuwe taks op masten en pylonen in het oog.”Het stadsbestuur heeft wat overhaast gehandeld en ging voorbij aan het feit dat tal van bedrijven tientallen verlichtingspalen op hun domein geïnstalleerd hebben als bewaking! In de Zeebrugse haven zijn er zelfs bedrijven met 200 verlichtingsmasten. Andere ondernemingen investeren met windmolens op hun terrein in groene energie. We zijn hierover in gesprek met het stadsbestuur en ijveren voor een bijsturing. Dergelijke belastingen vinden wij nefast”, aldus Ludo Lievens, die tevens rekent op een open procedure voor het aanstellen van een nieuwe CEO voor de haven: “Alleen dan kan de beste kandidaat het halen. Het moet iemand zijn met kennis van de haven, van onze bedrijven, die weet voor welke uitdagingen we staan, en die er over kan waken dat Zeebrugge in de nieuwe constellatie met Antwerpen zijn “fair share” kan behouden.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier