POLL: Voka begrijpt stakingsoproep niet: “Dit is onze welvaart helemaal kraken”

©JONAS D'HOLLANDER BELGA
©JONAS D'HOLLANDER BELGA
Philippe Verhaest

Voka, de Kamer van Koophandel West-Vlaanderen, roept op om niet deel te nemen aan de staking van maandag 29 maart. “Onbegrijpelijk en onverantwoord”, zegt gedelegeerd bestuurder Bert Mons. “Een staking zal opnieuw zwaar aankomen bij alle ondernemingen die er net een bijzonder moeilijk jaar hebben opzitten. Dit is het slechtst denkbare moment ons onze economie nog een extra klap te geven.”

De extra economische schade door een staking is moeilijk exact te becijferen. Schattingen gaan uit van 340 miljoen euro verlies wanneer één op de vijf medewerkers niet aan de slag gaat. “Maar het staat vast dat de schade bijzonder groot is”, stelt Bert Mons. “In deze grootste crisis in generaties voelt elke vermijdbare economische schade door een staking als een dolk in de rug. We mogen niet onderschatten hoe hoofdkwartieren van internationale ondernemingen naar deze staking kijken. In geen enkel Europees land wordt nu een nationale staking opgezet. Maar in België dus wel.”

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Voka West-Vlaanderen verspreidt sinds donderdag pamfletten bij bedrijven en op sociale media met vijf redenen waarom nu staken een slecht idee is: 1 op 5 bedrijven zit in financiële problemen, een stakingsdag kost Vlaanderen tientallen miljoenen, de economie kromp vorig jaar met 6% en meer dan 3,2% loonsverhoging is onmogelijk, letterlijk élke sector kampt met omzetverliezen en nu staken hypothekeert de weg uit de crisis.

“Wie maandag niet werkt, hoeft niet op loon te rekenen voor die dag” – Bert Mons, Voka West-Vlaanderen

“Wij zullen ondernemingen met raad en daad bijstaan tijdens de stakingsdag. Staken in tijden van telewerk en tijdelijke werkloosheid geeft bijzondere uitdagingen. We raden werkgevers aan om op voorhand te registreren wie van plan is te staken of te komen werken. Met het vele – en waar mogelijk verplichte – telewerk is het immers niet vanzelfsprekend om te zien wie wel en niet aan de slag is. Dit is een bijkomende last voor werkgevers die nu écht wel andere zorgen aan hun hoofd hebben. Wie niet werkt maandag, hoeft uiteraard niet op loon te rekenen voor die dag.”

Waakzaam zijn voor acties

Voka heeft de burgemeesters en politie alvast gevraagd om extra waakzaam te zijn voor niet toegelaten stakingsacties, zoals het blokkeren van bedrijven en toegangswegen of het verhinderen dat werkwilligen aan de slag gaan. “De burgemeesters moeten hun politionele bevoegdheden aanwenden om zulke acties meteen te laten ophouden. Alle sectoren moeten gevrijwaard blijven. We hebben alle handen nodig om uit deze crisis te geraken. Tegenwerking is niet uit te leggen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.