Voka: “1 op de 3 West-Vlaamse bedrijven zou nieuwe lockdown niet overleven”

Bert Mons, directeur van Voka West-Vlaanderen, hier in gesprek met Michel Soubry, ceo van de gelijknamige Roeselaarse pastaproducent: "Wie gezond is, moet kunnen werken om de economie draaiende te houden." © belga
Philippe Verhaest

Indien er een tweede lockdown mocht komen, dan zou dit de doodsteek zijn voor een derde van de West-Vlaamse bedrijven. Dat blijkt uit een enquête van Voka West-Vlaanderen. “Daarom moet iedereen de veiligheidsmaatregelen blijven volgen”, benadrukt directeur Bert Mons. “We moeten het virus lam leggen, niet de economie.”

Exact twee maanden geleden ging ons land in lockdown om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. 53 procent van de West-Vlaamse ondernemingen steunt die beslissing van de federale regering, zo blijkt uit een onderzoek van Voka. Dertig procent kon zich niet vinden in de maatregelen. “Begrijpelijk, want voor veel bedrijven heeft die (te) lang geduurd en sleept de lockdown nog altijd aan”, zegt directeur Bert Mons.

“Onze ondernemingen volgen de veiligheidsmaatregelen ook nauwgezet op, met telewerk, social distancing en door beschermingsmateriaal te voorzien zoals tussenwanden of handschoenen en mondmaskers voor de medewerkers. Iedereen wil een nieuwe opflakkering van de epidemie vermijden, want dat zou bijzonder negatieve gevolgen hebben.”

Bedrijven gebruiken nu al hun buffers op. En de faillissementen en ontslagen van de eerste golf moeten nog komen – Bert Mons, Voka West-Vlaanderen

Liefst 33 procent van de bevraagde bedrijven stelt dat een nieuwe lockdown voor hen de doodsteek zou betekenen. 44 procent is ongerust dat er in de zomer of het najaar toch een tweede lockdown komt. “Bedrijven gebruiken nu al hun buffers op. En de faillissementen en ontslagen van de eerste golf moeten nog komen. De Nationale Bank raamt nu al 180.000 ontslagen en 70.000 faillissementen bij zelfstandigen.”

Gerichte aanpak nodig

Mocht die tweede besmettingsgolf er toch komen, dan pleit Voka voor een slimme en gerichte aanpak. “Een ruime lockdown was logisch bij gebrek aan testen, maar momenteel niet meer. Nu hebben we alle nodige tools en moeten we ervoor zorgen dat wie gezond is, kan gaan werken en de economie draaiende kan houden. We moeten de switch maken van een isolatiefocus naar een testing- en tracingfocus, zodat isolatie meer adequaat wordt ingezet en beperkt wordt tot besmette personen, personen met symptomen of met een heel hoog risico.”

Cruciaal is ook om bij een besmettingshaard de contacten te testen die nog geen symptomen vertonen. “Op die manier voorkomen we dat zij op de werkvloer of elders de besmetting doorgeven. Ook ons land heeft nu de testcapaciteit en kan die nog vrij vlot uitbreiden via onder andere de industrie en ziekenhuislabo’s.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.