Voetreflexologe Birgit Verbeke: “Na de woelige jaren vond ik nu het geluk”

Birgit Verbeke is blij weer klanten te kunnen ontvangen in haar praktijk. © foto Frank
Wouter Vander Stricht

Birgit Verbeke was 25 jaar op zoek naar zichzelf en een doel in haar leven, maar ontdekte haar missie uiteindelijk als voetreflexologe. Ze heeft haar draai gevonden en wil ook andere mensen helpen. “Ik zorg ervoor dat mensen zich beter gaan voelen, fysiek én mentaal.”

Vorige week was Tijs Vandenbroucke te gast in deze rubriek en luidde de vraag: hoe was het om op te groeien met drie zussen. Aan jou de vraag: hoe was het opgroeien met drie broers?

“Niet evident en al zeker niet als je een ‘nakomertje’ bent. Ik heb vaak mijn ‘mannetje’ moeten staan. Hoewel ik opkeek naar mijn broers letterlijk en figuurlijk, ze zijn allemaal bijna twee meter hebben ze mij ook wel vaak geplaagd. Maar dat was uiteraard uit liefde, maar dat had ik toen niet door. (lacht) Hoe ouder ik werd, des te beter de band met hen en ik weet dat ze om het eerst in de bres springen voor mij mocht er iets met mij aan de hand zijn. En omgekeerd geldt dat ook. Ik zie ze alle drie doodgraag.”

Er ging een zoektocht aan vooraf om te komen tot wat je nu doet. Je spreekt zelfs over woelige jaren… Was je op zoek naar jezelf?

“Eigenlijk waren de voorbije 25 jaar een zoektocht voor mij, op zoek naar wie ik was en wat mijn doel was in mijn leven. Ik heb me vaak wat verloren gevoeld, omdat ik het zo moeilijk had om te voldoen aan verwachtingen van anderen. Ik had altijd een leegte in mezelf, omdat ik precies nooit écht mezelf kon zijn.”

Uiteindelijk leidde een ziekte tot een nieuwe passie!

“Inderdaad, na jaren van meehollen en leeglopen in de maatschappij werd ik plots overmand door een chronische ziekte (spasmofilie, fibromyalgie en CVS) in combinatie met een burn-out. Omdat de klassieke geneeskunde mij niet kon helpen, ben ik op zoek gegaan naar andere hulp. Mijn ziekte is verdwenen dankzij de voetreflexologie en verandering in mindset. Ik was zo verwonderd en getriggerd hierdoor dat ik plots wist wat ik wou doen in mijn leven: reflexoloog worden. Drie jaar later werd mijn praktijk ‘Leef’ geboren.”

Je bent van veel medische markten thuis, maar je specialiseert je vooral in voetreflexologie: kun je eens vertellen wat dat inhoudt?

“Al onze organen, klieren, botten en gewrichten zitten weerspiegeld in onze voeten. Door de voeten op specifieke plaatsen te behandelen wordt het overeenkomstig lichaamsdeel geactiveerd. We gaan het volledige lichaam behandelen via de voeten. Hierdoor worden stress en spanning verlicht, worden emotionele en fysieke blokkades opgeheven en verbetert de doorbloeding en energiedoorstroming. Maar wat vooral heel belangrijk is, het versterkt enorm ons immuunsysteem, in deze tijden van corona heel belangrijk. Ik combineer de voetreflexologie met gesprekstherapie, omdat onze gedachten en emoties een grote invloed hebben op de rest van ons lichaam, op ziektes en klachten. Ik geef ook zwangerschapsreflexologie, waarbij ik mensen help zwanger worden en dit met positieve resultaten. Ook de begeleiding tijdens en na de zwangerschap is een onderdeel hiervan. Kortom, ik zorg ervoor dat mensen zich beter gaan voelen, zowel fysiek als mentaal.”

Je praktijk mocht maandag weer open: hoe beleefde je de lockdowntijd van je zaak?

“Eerlijk? Ik vond het fantastisch. Ik had eindelijk tijd voor mezelf, voor de dingen die al zo lang op mijn to-dolijstje stonden. Twee keer per week een wandeling van 12 km, dagelijks fietsen, mijn tuin helemaal in orde gezet, dat ene boek dat daar al twee jaar naar mij lag te lonken, mijn kasten opruimen… én nieuwe workshops en lezingen rond angsten en immuniteit uitgewerkt. Heerlijk! Maar nu voel ik toch wel dat het tijd is dat ‘Leef’ weer kan starten. Ik mis ongelofelijk mijn klanten, mijn werk. Ik geef en help en ik krijg er zoveel voor terug en dat heb ik enorm gemist.”

Hoe ga je zelf met corona om?

“Voor mij vind ik het heel dubbel. Voor de duizenden doden en hun families vind ik het echt schrijnend en zeker de omstandigheden waarin mensen hun leven beëindigd zien, zonder liefde, knuffels, zoenen… Aan de andere kant zien we wel hoe het klimaat, de natuur én een deel van de bevolking heropleven. Het tragere ritme, minder stress, … Dat stemt me dan weer gelukkig.”

Je hebt ook je eigen lijn van mondmaskers?

“Eigen fabricaat van mijn moeke. Zij is een fantastische naaister en zij maakt al deze vrolijke pareltjes, tegen een leuk prijsje en met korting voor mensen die in de zorg werken. Mijn klanten krijgen er allemaal eentje gratis, leuker toch om met een vrolijk mondkapje rond te lopen dan een chirurgisch kapje.”

Hoe zal je zomer er uit zien?

“Ik neem geen vakantie, het is elke dag zondag voor mij. Ik blijf verder werken in mijn praktijk en omdat ik vanaf september ook les ga geven, moeten de lespakketten, lezingen en workshops ook nog verder uitgewerkt worden. Voor de rest geniet ik van elk moment, van elk vogelgeluid, van mijn partner, vrienden en familie. En van de dankbaarheid van mijn klanten. Meer heb ik niet nodig”

Privé

Birgit Verbeke (40) woont met haar partner en kat in Izegem.

Opleiding en loopbaan

Ze is orthopedagoge en chef-kok van opleiding. Na tien jaar in de opvoedsector en twee jaar in de horeca volgde ze haar hart en sedert 2,5 jaar is ze voetreflexologe en trainer in bewustzijn. Ze heeft haar praktijk in de Emelgemsestraat.

Vrije tijd

Genieten, wandelen, fietsen en buiten zijn in de natuur en zo zuurstof en energie opdoen. Ze kan ook genieten van lekker eten met een aangepast wijntje erbij en ook een dansje ziet ze wel zitten.