Voetpatrouilles en agenten in burger om overlast in Artoisstraat in Brugge in te dijken

Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Extra voetpatrouilles en agenten in burger worden ingezet om de nachtelijke overlast in de Artoisstraat in Brugge te bestrijden. Dat heeft burgemeester Dirk De fauw tijdens de gementeraad verklaard.

Vorige week hekelden negen bewoners van de Artoisstraat via een open brief in KW het feit dat er drugs gedeald wordt en dat er jongeren niet alleen plassen maar ook poepen tegen de gevels van de huizen.

Bewoner Eric Termont zette enkele feiten op een rij: “De voorbije weken werden twee inwoners van onze straat door jongeren van allochtone afkomst aangevallen. Een vrouw belandde in het ziekenhuis met een ontwrichte schouder omdat ze het vertikte haar handtas ‘af te geven’ en ikzelf werd met een gebroken neus opgenomen omdat ik het ‘aandurfde’ om een aantal jongeren te vragen om ergens anders hun drugs te verhandelen en te gebruiken.”

Dealen

“Het dealen en gebruiken van drugs in onze straat is trouwens een oud zeer waarvan de politiediensten op de hoogte zijn. Zowat elke vrijdag- , zaterdag- en zondagavond krijgen we dealers en gebruikers op bezoek met het nodige nachtlawaai als gevolg. En dan zwijg ik nog over het onveiligheidsgevoel. Niet alleen drugsdealers en -gebruikers zorgen voor overlast maar grote aantallen jongeren komen bij ons de drank nuttigen die ze in de nabije nachtwinkels of jongerencafés gekocht hebben. Onze voetpaden, ingangsportalen en voordeuren worden ondergekotst, er wordt geürineerd en zelfs gekakt. Wie het aandurft om hen hierover aan te spreken, wordt de weken nadien met enkele extra porties bedankt…”

“Elk weekend staan onze vensterbanken en ligt de straat vol met lege flessen, halfvolle en gebroken glazen. Twee keer heb ik jongeren ‘s nachts zien dansen op mijn auto. Met schade als gevolg. Als we met al deze verhalen naar de politiediensten stappen, komen we terecht in drie scenario’s. Ofwel wordt onze oproep totaal genegeerd en gebeurt er helemaal niks. Ofwel krijgen we te horen dat alle beschikbare patrouilles op pad zijn ten gevolge van eerdere oproepen en wij niet op een spoedige ingreep hoeven te rekenen. Ofwel stopt er na enige tijd een politievoertuig ter hoogte van het Leffe café om vervolgens met een schijnwerper even in het eerste deel van de straat te kijken en vervolgens na enkele seconden zijn weg te vervolgen. Even de straat binnenrijden om achter de hoekjes te kijken, komt blijkbaar bij de politiediensten niet op.”

Niet onveilig

Tijdens de gemeenteraad dinsdagavond vroeg oppositieraadslid Stefaan Sintobin (VB) aandacht voor dit probleem. Volgens burgemeester Dirk De fauw (CD&V) is de Artoisstraat voor de politie al geruime tijd een ‘hotspot’ : “Er zijn al tal van gasboetes gegeven voor wildplassen, drugs en het achterlaten van glas. De lokale recherche onderzoekt de meest recente feiten. Maar over dansende jongeren op auto’s hebben we geen klacht ontvngen. Er komen extra voetpatrouilles en we zetten agenten in burger in ‘s nachts. De veiligheidscamera’s zullen beter georiënteerd worden naar de Artoisstraat. Maar het is fout om Brugge hiervoor een onveilige stad te noemen. De criminaliteitscijfers zijn gedaald. Er zijn wel twee uitgaansbuurten met af en toe wat problemen : ‘t Zand en de Kuipersstraat.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.