Voetenspecialiste Tine De Valck giet ervaring in boekvorm

Tine De Valck is al toe aan de tweede druk van het boek. © gf
Redactie KW

Tine De Valck publiceerde half oktober haar boek ‘In 10 stappen ontdekken wat je voeten je willen vertellen’. Ze baseerde zich daarbij op haar persoonlijk parcours en ervaring vanuit haar praktijk ‘Voetzaam’ in Ruddervoorde. Tijdens de eerste lockdown vond ze de tijd om de jarenlang opgebouwde kennis in een praktische handleiding te gieten.

Door Lise Surmont

“In januari kocht ik een online cursusreeks aan over het schrijven van een boek in korte tijd, speciaal voor mensen die met een expertise bezig zijn. Ik kwam er niet eerder toe om deze te beluisteren, maar uiteindelijk werd de lockdown in het voorjaar een geschikte periode om mij hierin te verdiepen. Het boek is een tienstappenplan geworden. Toen heeft uitgeverij Expertboek mij verder geholpen om mijn doelgroep te gaan finetunen,” vertelt Tine vastberaden.

Samen met veertien Nederlandse ondernemers begon ze als kersverse auteur aan een zes weken durend traject. “Het schrijven zelf ging enorm vlot, inhoudelijk zat alles klaar in mijn hoofd. Daarnaast komt natuurlijk nog heel wat kijken zoals de vormgeving en het nalezen door een copywriter. Hikimo, het woord dat op de kaft prijkt, is een afgeleide van hiking (wandelen, red.) en movement (beweging, red.). Het begrip is de merknaam van Tine’s methodiek.

Veel interesse

“Ik ben fier op het eindresultaat. Er was meteen veel interesse, ik ben ondertussen toe aan de tweede druk”, klinkt het opgetogen. “In de loop van de jaren kwamen heel wat mensen met vragen bij mij terecht over diverse voetproblemen en vaak hebben ze voorafgaand al een lang parcours afgelegd op zoek naar oplossingen met voetzolen of via pedicure. De uitleg die ik dan geef, is vaak een herhaling, over het ontstaan van dergelijke problematiek. In het boek kunnen ze steeds terug te rade gaan naar adviezen. De doelgroep is dus specifiek mensen met voetongemakken, die dit graag eens vanuit een andere kant belicht willen zien.”

Tine De Valck is ondertussen tien jaar bezig met haar praktijk en heeft zich na haar eigen zoektocht rond voetproblemen op jonge leeftijd omgeschoold tot deskundige. “Er wordt alsmaar gekeken welk comfort er gegeven kan worden opdat je er geen last meer van hebt. Terwijl ik een andere visie naar voren breng: mijn bedoeling is om mensen terug op een actieve manier hun voeten te laten gebruiken, om te herstellen en te helen.”

De laatste acht jaar ging ze zelf op zoek naar een eigen methode op basis van de verschillende ervaringen die ze in haar praktijk zag. De Hikimo-manier van werken is samen te vatten aan de hand van vier pijlers: “Uiteraard is er het fysieke luik, de klachten waarmee mensen binnen komen. Daarna kijk ik ook vanuit de biochemie via vragen als wat eet je, wat drink je, hoe verteert jouw lichaam dat, … De ene heeft vlugger pijn of ontstekingen dan een ander. De derde en vierde pijler beslaan het mentale en het emotionele aspect. Zo zal iemand die veel stress heeft, ook meer fysieke ongemakken krijgen.”

De voetspecialiste ontwikkelt nachtortheses volgens de specifieke noden van de klant. Het gaat om een stukje dat tussen de tenen geplaatst kan worden aan beide voeten en waarmee je dient te slapen. “Daarmee brengen we de voeten in een heel subtiele stretch. De spieren in de voeten zijn heel verkort, doordat we ze niet meer voldoende gebruiken waarvoor ze gemaakt zijn: namelijk op blote voeten lopen waarbij we het liefst eerst de voorvoet plaatsen”, legt ze uit. “Als we daar activiteit in brengen, gaat de voet die signalen opvangen en zich corrigeren naar de oorspronkelijke positie, waarbij er een voetboog is tussen de grote en kleine teen. De meeste mensen hebben een doorgezakte voorvoet. De voet is bovendien verbonden met ons hele zenuwstelsel en ook andere kwalen zoals rugklachten kunnen hier zeker mee verbonden zijn.”

Het boek is bruikbaar als handleiding. “De eerste is de voeten observeren, ontspannen en detoxen. Daarna gaan we corrigeren en versterken. We kijken hoe we ze pijn- en ontstekingsvrij kunnen houden. Veel mensen vinden hun voeten lelijk, of schamen zich er zelfs voor, maar voeten zijn wel een spiegel voor wie je bent. Je voeten zijn als je barometer. Wanneer je terugvalt in oude pijn, dan is het altijd interessant om te vragen hoe het op andere vlakken gaat, zoals voeding, gebeurtenissen, stress,… Alles is met elkaar verbonden.”

Opleiding

Tine is ambitieus en denkt al aan de toekomst. “Mijn volgende stap is om de Hikimo-praktijk breder te verspreiden en zelf ook mensen te gaan opleiden. “Ik voel dat het boek mij voortstuwt in dat proces.”

Info: www.voetzaam.be en https://hikimo.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier