Voetbalmatch afgelast na positieve coronagevallen in Nieuwkerke

Christophe Croquette. © EF
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Zondag werd de vriendschappelijke voetbalwedstrijd tussen SK Nieuwkerke en BS Geluveld afgelast nadat de trainer van Geluveld gehoord had over de coronabesmettingen in Nieuwkerke.

“Ik denk dat het allemaal een beetje opgeblazen is”, zucht voorzitter Christophe Croquette. “Er zijn weliswaar een paar positieve tests, maar het gaat om mensen in het dorp. Preventief werden wel bepaalde spelers en bestuursleden getest, maar die resultaten zijn tot nu toe negatief. Het was dus meer uit voorzorg dat BS Geluveld gevraagd heeft om de vriendschappelijke match van zondag af te gelasten.”

Voor de voorzitter mocht de wedstrijd wel doorgaan, al begrijpt hij de beslissing van Geluveld. “Goh ja, het was een vriendschappelijke match en we willen ons ook niet opdringen. Er waren een paar die getest waren, maar toen hadden we nog geen resultaten. Nu blijken die tests negatief te zijn, dus was er eigenlijk geen probleem”

Geen risico nemen

“In het dorp zijn er wel een aantal positieve gevallen. Personen die daarmee in contact gekomen zijn, onder wie ikzelf, zijn zondag ook getest in het Jan Yperman Ziekenhuis. Die tests waren negatief. Bepaalde mensen, ook ik, moeten nog een tweede test ondergaan, volgende week zaterdag om zekerheid hebben. We willen zeker geen risico nemen.”

Van een echte uitbraak is er volgens Christophe geen sprake. “Als er vijf positieve gevallen zijn in zo’n kleine parochie, dan kleuren de cijfers meteen rood. Normaal zou de wedstrijd volgende week tegen SK Staden wel kunnen doorgaan. Ik heb echter opgevangen, ik weet niet of het waar is, dat er ook daar gevallen zijn, blijkbaar bij de vrouwenploeg. We zullen daarvoor zeker nog contact opnemen met hen”, besluit Christophe Croquette.

“Van een echte opstoot is geen sprake”

Schepen Wieland De Meyer (Gemeentebelangen) is op de hoogte van de positieve gevallen in Nieuwkerke, maar blijft rustig. “Op dit moment zijn er vier bevestigde gevallen die zeker niet allemaal aan elkaar gelinkt zijn. Er is dus nog geen reden voor een paniekscenario. Er gaan heel andere dingen rond, zoals gisteren in op de kermis in Kemmel waar ik geruchten hoorde dat er dertig besmet waren, maar dat klopt dus helemaal niet. Van een echte opstoot is er geen sprake. Er zijn wel veel mensen getest geweest en het klopt dat een aantal mensen voorzorgen genomen hebben, vandaar dat het voetbal afgelast werd. Ook in de frituur is voorlopig enkel afhaal mogelijk, maar dat zijn zeker geen maatregelen die genomen zijn vanuit de gemeente. Ik denk dat iedereen gewoon voorzichtig en goed uitkijkt wat al dan niet kan doorgaan.”

Het laatste weekend van augustus was het kermisweekend in Nieuwkerke en er is ongerustheid over de mogelijkheid dat het virus zich daar heeft kunnen verspreiden. “Er is daar inderdaad wat bezorgdheid over, maar op vandaag zijn er geen aanwijzingen dat de besmettingen op de kermis zouden gebeurd zijn. Zeker twee van de vier positieve gevallen zijn niet op de kermis geweest.”

Voorlopig neemt de gemeente dus geen maatregelen. “In de officiële cijfers is voorlopig slechts één positief geval opgenomen, maar dat komt drie à vier dagen achter. De gemeentebesturen hebben wel toegang tot de controletoren van Zorg en Gezondheid waar je sneller specifiekere cijfers krijgt, maar die site is al vijf dagen aan het updaten. De laatste cijfers dateren van 2 september. Dat is ambetant als gemeente. Niettemin weten we nu wel degelijk wie de vier besmette personen zijn. Die mensen weten dat ze moeten doen en dat ze thuis moeten blijven”, besluit Wieland De Meyer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier