Voertuigbouwer Mol Cy is slachtoffer van cyberaanval

Er wordt met man en macht gewerkt om alles weer op de rails te krijgen. © Google Maps
Jules Fremaut

Voertuigbouwer Mol Cy uit Sleihage werd getroffen door een cyberaanval. De aanval dateert al van vorige woensdag, al is de firma nog steeds bezig de schade te herstellen. Alle telefoon- en mailverkeer ligt plat en het bedrijf is buitengesloten van de eigen gegevens. Omdat er voortdurend automatisch back-ups worden gemaakt, zal de schade uiteindelijk relatief beperkt blijven. Al zal het bedrijf volgens co-CEO Lieven Neuville de nasleep van de aanval nog lang voelen.

Op 7 december rolde plots uit alle printers dezelfde boodschap, terwijl zelfs de toegangspoorten voor de arbeiders niet meer automatisch openden. Zowel in Sleihage als in de vestiging in Kachtem werd meteen alles offline gehaald, waarop de autoriteiten werden verwittigd en een gespecialiseerde firma werd ingeschakeld. Sindsdien loopt er een forensisch onderzoek om de oorzaak van de aanval te achterhalen, terwijl de IT-systemen volledig van nul terug opgebouwd worden. “Doordat er automatisch back-ups van de gegevens werden gemaakt, kunnen we de schade herstellen, al zal dat tijd vergen”, zegt co-CEO Lieven Neuville. “Alle computers moeten geformatteerd worden en alle software moet opnieuw geïnstalleerd worden. Sommige lokale programma’s, die door bepaalde medewerkers gebruikt werden, zullen we kwijt zijn, maar bijna alles kunnen we recupereren uit de back-ups. Aangezien veel bedienden moeilijk zonder computer kunnen, zitten er nu vijftig mensen tijdelijk zonder werk. Van de lopende opdrachten hadden we back-ups, dus in de productie kon gelukkig wel doorgewerkt worden. Nieuwe orders opstarten zit er voorlopig echter niet in.”

De Griffon wordt geassembleerd in Sleihage, met behulp van Frankrijk.
De Griffon wordt geassembleerd in Sleihage, met behulp van Frankrijk. © GF

Volgens Neuville vordert de herstelfase gestaag. “Verschillende teams zijn ermee bezig en vorig weekend werd ook doorgewerkt. In verschillende afdelingen wordt nu tijdelijk met pen en papier gewerkt worden, waarna die gegevens later weer in het systeem moeten ingevoerd worden. Veel extra werk dus. Ondertussen doen een paar computers ter weer, terwijl ook het interne telefoonverkeer hersteld is. Tegen eind deze week hopen we ook de externe telefoonlijnen weer online te krijgen, terwijl er ook aan het mailverkeer gewerkt wordt. Mails worden voorlopig omgeleid naar een andere box, waaruit we ze dan met wat vertraging zullen kunnen recupereren. De nasleep van deze aanval zullen we nog lang voelen, maar het herstel is volop bezig. Tegen volgende week hopen we weer ten volle te draaien. Enig voordeel is dat we hierdoor straks een volledig nieuw, sterker systeem zullen hebben.”

Plannen pantserwagens niet gelekt

Begin dit jaar raakte bekend dat Mol Cy tussen 2025 en 2030 384 pantserwagens mag assembleren voor Defensie. “Plannen van die wagens zijn niet gelekt”, benadrukt Neuville. “We hebben die plannen op dit moment nog niet ontvangen, dus waren ze ook niet beschikbaar voor de hackers. We zijn dus geen gevoelige informatie kwijt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier