Voedselbank ‘t Kelderke in Waregem heeft genoeg voorraad: “Iedere donderdag pakketten”

Voorzitter van het Comité voor Sociaal Welzijn Joost Kerkhove: "Voedselbank 't Kelderke kan iedereen die erop aangewezen is elke donderdagvoormiddag van basispakketten voorzien." © DJW
Redactie KW

Noodlijdende Waregemnaars die na aanmelding en doorverwijzing bij het OCMW aangewezen zijn op voedselbank ‘t Kelderke, ondervinden geen enkel probleem om elke donderdagvoormiddag een pakket op te halen. Er is genoeg voorraad met essentiële voeding en hygiënische producten.

De nationale voedselbank, de Europese voedselbank en een aantal supermarkten uit de regio zorgen voor de continue bevoorrading. Daarnaast kan ‘t Kelderke, onder andere dankzij de steun van serviceclubs, ook zelf regelmatig aankopen doen. “Elke donderdagvoormiddag tussen 9 en 11 uur is er bedeling van de pakketten in de loods van ‘t Kelderke op het bedrijventerrein aan de Vijfseweg“, aldus voorzitter van het Comité voor Sociaal Welzijn Joost Kerkhove. “Men moet wel één voor één aanschuiven door de maatregelen tegen het coronavirus. Er wordt slechts één persoon per keer bediend, op ruime afstand van elkaar.”

Hulp voor veel gezinnen

De Europese voedselbank is een belangrijke leverancier van de producten voor ‘t Kelderke. Op jaarbasis levert die zo’n 16.500 liter melk, 1.340 kilo rijst, 708 bokalen confituur, 660 flessen olijfolie, 732 blikken appelmoes en verder ook nog tarwemeel, makreel in olijfolie, gemalen koffie, fairtrade chocolade en tarwevlokken. Aan dit pakket van noodzakelijke levensmiddelen worden er op jaarbasis ook andere basisproducten toegevoegd, zoals toiletpapier, tandpasta, wasproducten en zeep. Momenteel zijn tussen de 250 en 360 gezinnen en alleenstaanden aangewezen op hulp van ‘t Kelderke. Dat is echter geen absoluut cijfer, want in Waregem en de deelgemeenten zijn er zeker nog meer hulpbehoevenden die zich niet hebben aangemeld bij het OCMW.

Er wordt slechts één persoon per keer bediend, op ruime afstand van elkaar

Intussen is de Waregemse voedselbank in volle verwachting van de nieuwbouw die tegenover de huidige loods op het bedrijven wordt opgetrokken. Het stadsbestuur voorzag daarvoor al 530.000 euro in het meerjarenbeleidsplan. Het nieuwe gebouw is nodig, omdat ‘t Kelderke op de huidige locatie te krap zit en de ruimte daarenboven moet delen met twee andere organisaties. Straks wordt dat allemaal anders: dan wordt de service ook uitgebreid met een sociale kruidenierswinkel waar de gebruikers van ‘t Kelderke kunnen shoppen om zelf hun basispakket samen te stellen, in aanwezigheid van een begeleider. Wanneer de nieuwbouw er precies komt, is nog niet gekend. Voorzitter en schepen van Sociaal Welzijn Joost Kerkhove wil het uiteraard liefst zo vlug mogelijk gerealiseerd zien. (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier