Voedselbank De Stamper uit Izegem krijgt steun van gulle Izegemnaren

Pol Dewulf en Caroline Perneel van De Stamper: “Van zodra corona het toelaat, richten we onze lokalen in als een echte winkel met rekken waar voeding, kledij en speelgoed zal uitgestald staan.” (foto Frank)©Frank Meurisse Frank Meurisse
Pol Dewulf en Caroline Perneel van De Stamper: “Van zodra corona het toelaat, richten we onze lokalen in als een echte winkel met rekken waar voeding, kledij en speelgoed zal uitgestald staan.” (foto Frank)©Frank Meurisse Frank Meurisse
Redactie KW

De coronacrisis is ook voor voedselbank De Stamper een moeilijke periode. Voorzitter Pol Dewulf en zijn team bleven echter niet bij de pakken zitten en deden een schrijfactie naar bedrijven en particulieren. “Het resultaat bewijst nog eens hoe gul Izegemnaren zijn als ze gezinnen en kinderen die het moeilijk hebben, kunnen steunen”, zegt de voorzitter.

Voedselbank De Stamper in de Roeselaarsestraat bestaat 18 jaar. Pol Dewulf is al even lang voorzitter. “Nog twee jaar en dan geef ik de fakkel door aan ondervoorzitter Christine Vanden Avenne”, zegt Pol. “Griet Vangheluwe is penningmeester en Caroline Perneel heeft de dagelijkse leiding.”

“Vijftig procent van onze financiën komen van Europa via de Nationale Voedselbank. De gebouwen zijn van stad Izegem, ons team runt De Stamper als een zelfstandige vzw. De koning Boudewijnstichting steunt ons en uiteraard hebben we heel veel sponsors die hier voedsel of andere producten bezorgen.”

Spaarpot dankzij giften

Het voorbije jaar was voor de Stamper moeilijk door de coronapandemie. “Onze 24 vrijwilligers die meestal ouder dan 70 jaar zijn en elke dag overschotten in de Delhaize gingen halen, durven dat in deze coronatijden niet doen uit vrees dat ze corona zouden oplopen. Ook de jaarlijkse scholenactie die ons gemiddeld twee ton voedsel opleverde dat we dan rond de eindejaar uitdeelden, kon niet doorgaan. En er zijn nu ook minder eindejaarsacties om geld in te zamelen.”

Maar het is bij Voedselbank De Stamper lang niet allemaal kommer en kwel. “Integendeel”, zegt voorzitter Pol. “We hebben een mooie spaarpot die we dankzij de vele giften van firma’s, serviceclubs, particulieren en acties van scholen en verenigingen konden aanleggen. Daarmee kunnen we moeilijke momenten zoals het voorbije jaar opvangen en de 135 families die hier via het OCMW zijn ingeschreven toch nog elke maand een pakket van 40 euro bezorgen.”

“Ik denk dat er tegen het einde van het jaar nog wel een 10 à 15 families zullen bijkomen in deze moeilijke coronatijden. En er zouden er nog meer komen, ware het niet dat sommige mensen nog altijd drempelvrees hebben om naar het OCMW te stappen. Twee derden van de gezinnen die hier naar de voedselbank komen doen dat voor langere tijd, voor één derde is dat maar tijdelijk.”

“De Stamper bleef ook niet stilzitten in dit coronajaar”, vervolgt de voorzitter. “We deden een briefactie en schreven 1.300 adressen aan.170 daarvan antwoordden en steunden ons financieel. Bedrijven maar ook particulieren waarvan er sommigen tot 1.000 euro stortten.”

“De Izegemnaren steunen trouwens al jaren De Stamper en zijn altijd al gevoelig geweest voor zo een lokaal initiatief. Dankzij die actie kunnen we nu vanaf januari aan gezinnen met kinderen die het moeilijk hebben voor elk kind iedere maand een extra pakket ter waarde van 30 euro geven. Voor bijvoorbeeld een alleenstaande moeder met 3 à 4 kinderen maakt dat toch maandelijks 90 à 120 euro meer aan voeding, speelgoed en kledij. Dat extraatje komt er bovenop het maandelijks pakket van 40 euro.”

Uw Winkel

De naam voedselbank dekt ook al een tijdje de lading niet meer.

“We hebben hier niet alleen voeding, maar ook kledij en ook speelgoed dat zo belangrijk is voor gezinnen met kinderen, zeker voor alleenstaande moeders of vaders met kinderen. We veranderen ook zo snel mogelijk de winkelformule van De Stamper. Van zodra corona het toelaat, richten we onze lokalen in als een echte winkel met rekken waar voeding, kledij en speelgoed zal uitgestald staan.”

“Onze klanten zullen hier dan kunnen winkelen zoals in elke andere winkel en betalen met een betaalkaart die ze van het OCMW zullen krijgen. Dan behoren de bakken gevuld met voedingspakketten definitief tot het verleden. De ‘nieuwe Stamper’ wordt dan ‘Uw Winkel’!” (IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier