Voedselagentschap versoepelt maatregelen pseudovogelgriep

De ziekte van Newcastle is nog niet verdwenen. (Foto MVW) © MVW
Redactie KW

Het federaal voedselagentschap (FAVV) versoepelt vanaf 1 augustus enkele maatregelen tegen de ziekte van Newcastle. Professionele pluimveehandelaars mogen dan opnieuw deelnemen aan markten en verkopen aan hobbyhouders, maar dit onder strikte bijkomende voorwaarden.

Na meerdere uitbraken van de ziekte bij hobbyhouders werd op 2 juli een verbod voor 30 dagen ingesteld op het verzamelen van pluimvee en hobbypluimvee, met uitzondering van reisduiven, en de verkoop van deze dieren naar en door hobbyhouders. De eerste haard werd ontdekt in Zulte, maar deinde al snel uit in de regio, zoals in Waregem.

Vanaf 1 augustus mogen professionele pluimveehandelaars opnieuw deelnemen aan commerciële verzamelingen van pluimvee en hobbypluimvee, met inbegrip van markten, en verkopen aan hobbyhouders. Voor pluimveehandelaars en hobbyhouders blijft het organiseren van niet-commerciële bijeenkomsten van pluimvee en hobbypluimvee, het verhandelen van hobbypluimvee door en tussen hobbyhouders en de opkoop van hobbypluimvee door pluimveehandelaars bij hobbyhouders verboden.

Het virus van de ziekte van Newcastle is zeer besmettelijk en kan alle pluimvee en vogels besmetten. Voor de mens zelf houdt deze ziekte geen gevaren in.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier