VOC Rozenkrans uit Oostduinkerke vraagt aandacht voor gehandicaptenzorg

Lieven Beheydt (directeur BuSo), Caroline Deygers (directeur de Strandloper), Greet Debeerst (directeur de Rozenwingerd) en David Casteleyn (directeur VOC De Rozenkrans). © (foto MVO)
Redactie KW

Naast ziekenhuizen en woonzorgcentra hebben ook instellingen voor mensen met een beperking te maken met mensen die nood hebben aan permanente ondersteuning en zorg. Ook zij moeten dit in de huidige omstandigheden op alle mogelijke manieren blijvend kunnen garanderen.

Hier wordt heel weinig aandacht aan geschonken waardoor zij onder de radar blijven als het gaat om waardering voor de inzet van hun medewerkers, maar vooral de materiële ondersteuning blijft uit. VOC De Rozenkrans in Oostduinkerke is een van die vele voorzieningen die essentiële hulpverlening voorziet, een netwerk met 7 entiteiten in Oostduinkerke, Nieuwpoort en Aartrijke. De Rozenkrans ondersteunt kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking. “Zeker al tot en met 5 april moeten wij continu opvang en begeleiding voorzien voor 60 kinderen en jongeren die gedurende deze periode niet meer naar huis kunnen”, zegt directeur David Casteleyn. “Nu al dreigen de opvoeders volledig zonder mondmaskers en handgels te vallen. En ook wij kampen met personeel dat ziek wordt en wij hebben vrijwilligers nodig. Nu de scholen enkel in opvang voorzien en veel van hun kinderen en jongeren niet naar huis kunnen, is de nood hoog. Een dringende oproep aan de overheid, bedrijven en aan mogelijke vrijwilligers: Denk ook aan ons!”

Crisisteam

“Na overleg met ons crisisteam hebben we alles nog eens extra op een rij gezet. Momenteel is er hoge nood aan beschermende schorten, op dat vlak zitten we bijna zonder”, vervolgt David Casteleyn. “Wat de vrijwilligers betreft zijn we momenteel vanuit ons bedrijfscontinuïteitsplan een pool aan het aanleggen waarop we kunnen terugvallen indien de nood hoog wordt. Concreet gaat dit vooral over vrijwilligers die het zouden zien zitten om mee te ondersteunen in de leefgroepen en die daar een zekere affiniteit mee hebben. Op termijn is er misschien ook vraag naar mensen die logistiek meehelpen binnen onze keuken, om maaltijden te bereiden of voor de afwas.” (MVO)

Wie op een of andere manier iets kan betekenen, mag contact opnemen met directeur David Casteleyn via 058 52 12 52, david.casteleyn@vocderozenkrans.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier