VM Stables geeft paarden droomverblijf

De uitbaters op de open piste. © EF
Stefaan Dehaerne
Stefaan Dehaerne Medewerker KW Westhoek

Met de opstart van VM Stables Haras Pilkem in Ieper willen Marijn Vanhaelemeersch en Melanie Van Daele (afkomstig uit Zwevezele) een all inclusive vijfsterrenverblijf voor paarden aanbieden in de Vredesstad. De eerste paarden zijn donderdag aangekomen en er is plaats voor minimum dertig paarden. Met twee hectare weide, 30 stallen, binnen- en buitenpiste, overdekte stapmolen, galopbaan, wasplaatsen, solariums en zadelkamers zullen paarden en ruiters het in de Pilkemseweg 132 zeker naar hun zin hebben. OP 30 en 31 oktober en 1 november zijn er kijkdagen.

Wanneer we woensdagochtend langslopen is Marijn (40) net bezig met hun Spaanse dekhengst Albero AS naar de weide te brengen, terwijl Melanie (39) nog even wat stro opveegt in de gang van de stallen.

Volledig vergunde locatie

Het was een hele zoektocht om uiteindelijk in Ieper te belanden. “We zijn anderhalf jaar op zoek geweest naar een dergelijke accommodatie. We hebben er zeker tien bekeken, waarvan we met twee sterk onderhandeld hebben. Toen niet alles vergund bleek, kwamen we gelukkig op deze volledig vergunde locatie uit en wisten we meteen: dit is het!

“De rust die dit complex uitstraalt, gaf ons onmiddellijk een gevoel van thuiskomen. Zelf zijn we ook nog trotse eigenaars van een transportbedrijf, dat met vijftien Belgische chauffeurs vooral werkt op Zeebrugge. Dankzij alle digitalisering op transportgebied valt dit perfect te combineren.”

Ook kortverblijf

“VM verwijst naar onze initialen, zowel van mezelf als Melanie en dochter Margaux (12) zijn dat dezelfde. We beschikken dus over 30 stallen, waarvan 22 voor merries en ruinen en acht voor hengsten. Daarnaast hebben we nog twaalf stalplaatsen in reserve, die we kunnen inzetten als kortverblijf of voor extra hengsten.”

Marijn groeide als zesjarige op met een pony. “Mijn tante en nonkel hadden renpaarden en zo heeft de microbe mij stilaan te pakken gekregen. Ondertussen zijn Melanie en ik vijftien jaar samen en zou ook zij zich een leven zonder paarden niet meer kunnen inbeelden.”

Welness voor paarden

“We willen een volpension service (350 euro/maand ‘all inclusive’) aanbieden voor paarden of pony’s zodat hun eigenaars er zeker van zijn dat hun viervoeters niets tekortkomen. Met ons wisselvallig klimaat is de binnenpiste van 60 x 21 meter een luxe, zowel voor ruiter als paard.”

“We beschikken ook over binnenwasboxen en hebben solariums waar paarden vooraf kunnen opwarmen of achteraf kunnen ontspannen. Eigenlijk is een solarium, een soort wellness voor paarden.”

Vertrouwensband

“Ondertussen zijn er al zes paarden onder onze hoede. Uiteraard zetten we de hengsten en merries in aparte weides, want anders zou het iets te geestig zijn. We willen een service aanbieden op maat van onze klanten en hanteren geen vaste openingsuren. Mensen zijn hier altijd welkom.”

“We zien onszelf zeker niet als paardenfluisteraars, maar gaan prat op de vertrouwensband die we met elk paard opbouwen. We zoeken wederzijds respect en geven ze structuur: voederen en buiten laten op vaste tijdstippen en om 22 uur gaan de lichten en de muziek uit zodat de paarden kunnen rusten.”

Paardenfokkerij

“Natuurlijk houden we ook rekening met specifieke vragen van klanten. Als iemand met een sportpaard wil dat het slechts 1 uur buiten zit, dan doen we dat. Wie een paard hier voor kortverblijf wil onderbrengen, kan dat ook. En onze pistes kunnen gehuurd worden, bijvoorbeeld in aanloop van een wedstrijd of om in de aankomende winter binnen te kunnen oefenen.”

Met hun Spaanse hengst Albero AS hebben ze plannen. “We willen ook een paardenfokkerij opstarten, want hij heeft een heel goede bloedlijn waarvan we de nodige bewijzen hebben. We kiezen ervoor om alles op de natuurlijke manier te laten gebeuren. Mensen komen naar hier met hun merrie en het dekken gebeurt hier ter plaatse. Dat kan tijd vergen, maar is volgens ons beter dan kunstmatige inseminatie. Wij vinden dat je de natuur haar gang moet laten gaan.”

Kijkdagen

Marijn en Melanie, die eigenlijk ergotherapeut is, volgen hun landbouwopleiding met stage in paardensector. Marijn heeft veel praktijkkennis opgedaan tijdens de momenten dat hij een bevriend dierenarts – Chris Vandermeulen van Het Erf – mocht assisteren.

“Wie weet bouwen we ook iets uit met paarden als basis van een therapie, maar daar is het nu nog te vroeg voor. Het vergt ook een speciaal type paarden waarmee je werkt als mensen met een beperking hier over de vloer komen. Onze stallen en de volledige accommodatie kunnen de mensen trouwens zelf vrijblijvend komen bekijken op zaterdag 30, zondag 31 oktober en maandag 1 november doorlopend van 10 tot 18 uur.”

VM Stables Haras Pilkem, Pilkemseweg 132, Ieper. Info: Facebook VM Stables of 0476 200051

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier