Vluchtelingencentrum in Belle noopt West-Vlaanderen tot alertheid

© Getty Images
Redactie KW

De gouverneur van West-Vlaanderen zal contact opnemen met zijn Franse collega, de prefect van het departement Nord-Pas de Calais, over de Franse plannen om een nieuw vluchtelingencentrum in Belle (Bailleul) vlakbij de grens met Dranouter (Heuvelland) in te richten.

Frankrijk moet, volgens een Franse rechter, betere opvang organiseren voor de vluchtelingen in Calais. Als gevolg daarvan heeft de Franse regering beslist om twee vluchtenlingencentra in te richten. Eén in Troisvaux en een in Bailleul. Die laatst genoemde plaats is bij ons bekend als Belle en ligt vlakbij de grens met Dranouter. Provinciegouverneur Decaluwé verklaarde dinsdagochtend op Radio 1 dat hij en zijn diensten de plannen alert volgen en dat hij met zijn collega in Frankrijk – dat is de prefect van het departement – contact zal opnemen om meer info over de Franse plannen in te winnen.

Alert blijven

“We hebben weet dat heel wat migranten blijven zwerven rond Calais, Duinkerke en Steenvoorde. Onze lokale politiediensten volgen alles dagdagelijks op en monitoren de regio“, aldus gouverneur Decaluwé, die voorlopig geen bijkomende maatregelen neemt en ook nog geen versterking of bijstand heeft gevraagd aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). “We moeten wel alert blijven“, besluit hij. De sluiting van Calais en Duinkerke zorgde niet voor een grote golf migranten in West-Vlaanderen. Sinds begin dit jaar zijn de cijfers zelfs dalend, al blijven de betrokken diensten – zoals lokale en federale politie en scheepvaartpolitie – gericht acties uitvoeren tijdens de zomermaanden.

(JG/Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.