Vluchtelingen kamp Sijsele zetten Cultuurfabriek op zijn kop

Redactie KW

Naast hun voetbalkunsten etaleren de vluchtelingen uit het opvangkamp in Sijsele nu ook hun muzikale talenten. Met typerend stemgeluid en een aanstekelijk ritme zorgden ze zaterdagavond voor een dolle ambiance in de Cultuurfabriek. Ook reportagemaker Martin Heylen genoot met volle teugen.

De muzikaal getalenteerde vluchtelingen repeteerden al enkele weken met het oog op dit ‘kerstconcert’ in organisatie van het Willemsfonds. Een praktisch probleem – een gebrek aan geschikte instrumenten – werd opgelost door de opbrengt van een benefietconcert voor dit doel. De muzikanten van de Refugee All Star Band stonden dus helemaal paraat voor hun eerst echte optreden in hun ‘gaststad’ Damme. Ze speelden voor een bomvolle zaal van meer daar 350 mensen. Opmerkelijk was dat ieder nummer werd ingeleid met een woordje uitleg in het Nederlands. Het eerste nummer was een ‘vredeslied’ dat werd opgedragen aan de familie van de muzikanten op het thuisfront. De doorleefde en sterk ritmische nummers vielen duidelijk in de smaak bij het publiek dat het hoe langer hoe moeilijker kreeg in de stoel te blijven zitten. Naar het einde toe werd het podium dan ook steeds meer een dansvloer…Het feestje zette zich na het optreden spontaan verder in de foyer van de cultuurfabriek, waar de muzikanten met plezier nog eens hun djembes boven haalden.

Vluchtelingen kamp Sijsele zetten Cultuurfabriek op zijn kop

Ook reportagemaker Martin Heylen was aanwezig en waagde zich zowaar aan een groepsdansje met de vluchtelingen. Heylen is al sinds september in Sijsele aanwezig met een reportageploeg voor een driedelige reeks op Vier over de aanwezigheid van de vluchtelingen en de impact op het dorpsleven. De reeks zou in februari op de buis komen.

(PDV – foto’s PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier