Vlogger Kevin Semerano brengt Kortemark origineel in beeld

Kortemarkenaar Kevin Semerano kreeg de filmmicrobe mee van vader Alex die nog steeds met zijn videocamera opduikt. © foto HV
Redactie KW

“Kortemark verwelkomt De Roende. Dat zal hier dik in orde zijn”, zo klinkt het in zijn wervende spot. Een GoPro-camera op statief en een laptop, meer heeft Kevin Semerano (37) niet nodig om zijn gemeente op originele wijze in beeld te brengen. Hij merkt op waar anderen aan voorbijgaan en deelt zijn alziend oog ludiek via Facebook en Instagram.

Wie vlogt, deelt persoonlijke videoverhalen via sociale media op het wereldwijde web. Een denderend succes sinds de smartphone gemeengoed werd. Kortemarkenaar Kevin Semerano kreeg de filmmicrobe mee van thuis uit. Waar er in de buurt iets te beleven valt, duikt zijn vader Alex nog steeds met zijn videocamera op. Beelden uit vervlogen tijden post hij op de Facebookpagina ‘Nostalgie foto’s en video’s Kortemark’, om te tonen hoe het er toen in het dorp aan toe ging.

“Op sociale media nemen weinig mensen de tijd om naar lange filmpjes te kijken. Waar vader video’s van 20 minuten post, hou ik het op een drietal minuten. Ik film ook meer wat ik zelf meemaak. Aangezien ik zelf eliterenner zonder contract ben, heeft dat vaak iets te maken met ‘de fiets.’ Zo geef ik bijvoorbeeld een inkijk hoe renners zich voor de start van een wedstrijd voorbereiden, zoals je tijdens wedstrijden per camera ook de sfeer in de volgwagens kan meebeleven. Voor veel mensen is dit onbekend terrein. Maar ik registreer evengoed op reis een wandeling of stadsbezoek. Of hoe de Kortemarkse bakkerij Kimpe het in deze tijd van het jaar klaarspeelt om honderden taarten af te werken.”

Toen hij deze zomer tijdens de vakantie Kortemark Koerse filmde, werd Kevin door Frederik Jacques opgemerkt. “Of hij als teaser een even ludiek filmpje over de opening van De Roende wou brengen?” Twee weken voor de openingsdag liet Kevin zijn camera lopen tijdens de verhuis in en rond het gebouw. Zoals wel meer het geval is in zijn video’s, filmde hij daarbij niet alleen mensen, maar ook handelingen.

Artistiek monteren

“Mijn inspiratiebron om filmbeelden artistiek te monteren is de Amerikaan Casey Neistat. De meeste vloggers filmen uiteraard zichzelf, maar hij brengt onder meer ook het openen van een deur of de voetstappen die hij zet in beeld. Daardoor zit je als kijker middenin in het verhaal. Ik tracht ook na te denken over hoe ik mijn onderwerp volgens de regels van de kunst in beeld breng. Als ik bijvoorbeeld van thuis vertrek met de fiets, positioneer ik de camera zo dat de kijker me ziet voorbijwandelen. Waar ik het veilig acht, film ik ook luchtbeelden met een drone van amper 250 gram. Van die luchtbeelden gebruikt ik slechts enkele seconden in het eindresultaat. Maar door even te denken als een regisseur, worden kortfilmpjes visueel aantrekkelijk gemaakt.”

Een promofilmpje over een workshop bij Fietsen Maes of supporteren voor Ward Vander Meiren tijdens De Hel van Kasterlee: met de camera’s op zak deelt Kevin op een volkse vrolijke manier wat zijn pad kruist. Ook voor het gemeentebestuur staat er meer filmwerk op zijn agenda, zoals vrijwilligerswerk in rusthuis Blijvelde. Het vloggen blijft een hobby waarbij intens een evenement meemaken en die beleving vanuit een eigenzinnige hoek delen het doel is.

Kortemarkse sponsors

“Veel likes op je video’s krijgen, streelt je ego, maar ik doe het niet om steeds meer volgers te hebben of om er geld aan te verdienen. Doordat er veel Kortemarkse sponsors op onze truien staan, had ik het idee om elke zaak in één filmpje te stoppen. Dat doe ik zuiver voor het plezier, zonder vergoeding. De dankbaarheid alleen maakt het de moeite waard.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier