VLIZ-gezicht Jan Seys ontvangt Haec Olim-prijs in Brugge

De oud-leerlingenbond van het Brugse Sint-Lodewijkscollege heeft zondag zijn 27ste Haec Olim-prijs uitgereikt aan Jan Seys, marien bioloog en communicatieverantwoordelijke bij het Vlaamse Instituut voor de Zee (VLIZ) in Oostende.


Wat Seys van zijn vroegere school Saint-Louis is bijgebleven? “Om te beginnen die brede, oerdegelijke basisopleiding die je klaarmaakt om je vleugels uit te slaan. Maar daarnaast ook heel veel leuke herinneringen. Aan mijn klastitularis E.H. Vindevoghel bijvoorbeeld: een buitengewoon belezen man, die in alle omstandigheden het hoofd koel wist te houden. Hij was eerder klein van gestalte, dus vandaar ook zijn motto ‘alle grote heersers zijn maar 1m63 geworden’.”

Seys, oud-leerling van de retorica 1981, kreeg de prijs voor zijn vulgariserend werk rond marien onderzoek. “Met zijn heldere communicatie weet hij onderzoeksresultaten te vertalen naar een breed publiek. Op die manier draagt hij bij tot een brede bewustmaking omtrent prangende actuele milieuvraagstukken”, klonk het bij de jury.

De Haec Olim-prijs wordt afwisselend uitgereikt in het artistieke, wetenschappelijke en sociale domein. Vorig jaar ging de prijs naar regisseur Gilles Coulier. “Een hele eer om tussen grootheden als Coulier, Peter Vandermeersch en Patrick Peire te mogen staan”, aldus nog Jan Seys, die in Oostende werkt maar in Koolkerke woont.

Foto vlnr directeur Koen Seynaeve, schepen Minou Esquenet, burgemeester Dirk De fauw, studiegenoot Dirk Develter, Haec Olim-prijs winnaar 2019 Jan Seys, studiegenoot Frank Vanhoutte, voorzitter van de oud-leerlingenbond Dirk Van Belle en wetenschapsleerkracht Ines Tavernier.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.