Vliegend Wiel maakt zich klaar voor Gent-Wevelgem op 11 oktober: “Heel wat complexer”

Op 11 oktober hopen de organisatoren van Café Saint-Vélo weer veel volk te mogen verwelkomen in het centrum. V.l.n.r. Maarten Nuytten, Yves Vannieuwenhuyse, Ortwin Top, Wim Samyn en Fré Vanasten in aanloop naar de editie 2019. © SLW
Stefaan Lernout

Saint-Vélo Gent-Wevelgem kan dit jaar dan toch worden gereden. De UCI heeft de wedstrijd op zondag 11 oktober op de kalender geplaatst. Vanzelfsprekend is het niet duidelijk onder welke omstandigheden de wedstrijd zal kunnen plaatsvinden, de organisatoren en het gemeentebestuur werken aan verschillende scenario’s. De voorbereidingen zijn gestart!

Toen we in maart Griet Langedock polsten of er alsnog een Gent-Wevelgem zou gereden worden in 2020, klonk zij zeer berustend. Ontgoocheling overheerste bij het bestuurslid van het Vliegend Wiel dat de koers onder de vleugels van Flanders Classics organiseert. Met haar waren duizenden wielerfans, zeker die uit Wevelgem, enorm teleurgesteld.

Toch was er nog een sprankeltje hoop vermits de UCI aan een alternatieve kalender werkte. Misschien dan toch nog een Tour de France of een Ronde Van Vlaanderen? Vorige week bleek dat ook Saint-Vélo een plaatsje kreeg in het drukke najaar. Dat werd afgelopen dinsdag bevestigd. Bijgevolg kijken we nu al reikhalzend uit naar zondag 11 oktober wanneer Wevelgem weer even het centrum van de wereld wordt.

Als alles verloopt zoals verhoopt tenminste. We doen even niet aan doemdenken en bellen meteen Griet Langedock op die stralend, zo klinkt ze toch, de telefoon opneemt.

Aangepast parcours

“Schitterend nieuws, we zijn natuurlijk heel tevreden met dit besluit”, trapt ze een open deur in. “We gaan onmiddellijk aan de slag om 11 oktober voor te bereiden. Waar we eerst aan werken is het parcours, gezien de lus door Frans-Vlaanderen niet kan. Deze editie krijgen we dus een aangepast parcours, het is nu kwestie dat we snel de gemeenten waar we door willen rijden contacteren. We moeten weten of er werken gepland zijn, ook op het originele parcours want waar er in maart geen problemen waren kan dat in oktober anders liggen natuurlijk.”

“Van zodra we de bevestiging kregen van de UCI heb ik het gemeentebestuur gecontacteerd met de vraag of de accommodaties vrij zijn. Het Cultureel Centrum, de Porseleinhallen, de sporthallen. Het zou niet plezant zijn als hierdoor een andere organisatie moet wijken.”

Iedere Wevelgemnaar heeft iets om naar uit te kijken – organisator Griet Langedock

Griet Langedock beseft ten volle dat een Saint-Vélo met beperkingen of zelfs een nieuwe afgelasting tot de mogelijkheden behoort. “We voorzien in meerdere scenario’s, de organisatie zal heel wat complexer zijn. Het is niet mogelijk om het probleem pas op te lossen al het zich stelt. Maar laat ons toch maar uitgaan van een normale Gent-Wevelgem, iedere Wevelgemnaar heeft iets om naar uit te kijken!”

Fiere burgemeester

Iets waar ook burgemeester Seynhaeve bijzonder verheugd over is: “We hopen dat er zo snel mogelijk nieuwe richtlijnen komen. Die zouden er zijn tegen eind mei. “De mens is een sociaal wezen, we moeten doelen in de toekomst zien. Dit nieuws helpt natuurlijk, zeker voor onze inwoners. Al onze inwoners, want deze editie is de eerste die ook door Moorsele en Gullegem loopt.”

Saint-Vélo zou een mooi besluit zijn van mijn jaren in ‘t Bankske – Fré Vanasten, café-uitbater

Op korte termijn hoeft de gemeente zoveel te plannen. “De meeste zaken waren voorbereid’, aldus de burgemeester. “Het overleg met de politie is gebeurd, het parcours door de drie deelgemeenten is oké. Volgens wat nu bekend is, gaan de wedstrijden mannen en vrouwen elite zeker door, dat zijn de twee koersen die in Wevelgem aankomen. We wachten op vragen van de organisatie, onder meer welke accommodatie zij nodig hebben. Als de wielertoeristenrit op zaterdag zou plaatsvinden, heeft dat een impact op onze technische diensten bijvoorbeeld. Is het de bedoeling om tenten te plaatsen, komt er een vipformule en onder welke vorm? Het wordt afwachten wat de richtlijnen zijn, vooraleer we antwoorden kunnen geven. Hoe dit uiteindelijk ook afloopt, het stemt mij fier dat onze koers op de kalender prijkt waar enkel de grootste wielerwedstrijden een plaatsje hebben gekregen.”

Terughoudendheid

Ook voor de Wevelgemse horeca is de bekendmaking een goede zaak. Fré van ‘t Bankske had een jaar geleden aangekondigd dat 2020 zijn laatste jaar in de horeca zou worden. Een druk jaar wel, als medeorganisator van het Duivelspark, Fête des Belges en als trekker van Café Saint-Vélo. Zijn afscheidsjaar verliep even anders. Ook hij kijkt dan ook reikhalzend uit naar het najaar en Gent-Wevelgem. Weliswaar met de nodige terughoudendheid. “Wat is er mogelijk op zo’n korte termijn?”, vraagt Fre Vanasten zich af. “Als café-uitbater hebben we niks aan een koers zonder volk. We wachten nog met de start van de voorbereidingen tot half juni. Tegen dan zal het hopelijk duidelijker zijn welke maatregelen blijven gelden. Begin juli kunnen we dan beginnen plannen. De parochianenkoers en de nevenkoersen organiseren zoals vorig jaar zal moeilijk zijn. Wat wel zeker mogelijk is, is het feest in het centrum met de animatie en foodtrucks. Afspraken daarvoor waren reeds gemaakt, de draad is rap weer opgepakt. Het contract in ‘t Bankske loopt af in november, mijn carrière als cafébaas ook. Saint-Vélo in oktober zou een fenomenaal mooi besluit zijn van mijn jaren hier. We blijven voorzichtig, ik durf er echt nog niet op te hopen.”

Café en animatie

Aan de start van een horecacarrière in Wevelgem staan dan weer Lowie en Wim Coolsaet. Zij worden de nieuwe uitbaters van Apérol en Vinyl. Het café ligt op 200 meter van de finishlijn en lokt jaarlijks een massa volk. “Normaal was onze eerste werkdag op 30 maart, de maandag na Saint-Vélo”, zegt Wim Coolsaet. “Gent-Wevelgem is voor den Apérol een topdag, het is onze intentie om het café en dus ook de animatie op de dag van de koers op hetzelfde stramien te laten doorgaan als in het verleden. De Paris-Roubaixvrienden hebben zich reeds bereid verklaard om daar mee voor te zorgen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier