Vleters Bierfestival tapt straks uit meer lokaal vaatje

Kristof Blieck, Pieter Wayaert, Johan Depreitere en Filip Muylle staan samen met Bjorn Baron in voor de organisatie van het festival. © RVL
Redactie KW

De tweede editie van het Vleters Craft Beer Festival (VCBF), op zaterdag 6 en zondag 7 juli op en rond De Sceure, belooft opnieuw de moeite te worden. “Onze focus ligt deze keer een stuk meer lokaal. In de kijker staat dan ook het uitgebreide gamma van onze West-Vlaamse bieren, aangevuld met een mooi aanbod van lokale catering”, aldus voorzitter Bjorn Baron van de Vleterse bierproeversvereniging The Beer Pilgrims.

Nog slechts enkele weken te gaan voor het organiserende team van The Beer Pilgrims die opnieuw samenwerken met Toerisme Vleteren voor de tweede editie van het VCBF. “Ons eerste Vleters bierfestival was, met meer dan 3.000 bezoekers, een meer dan geslaagde editie, deels door de ons gunstig gezinde weergoden”, opent Kristof Blieck, vice-voorzitter van de bierproeversvereniging. Ook voor deze editie wil de organisatie een beroep doen op een honderdtal vrijwilligers. “Heel wat vrijwilligers die zich de vorige editie inzetten, zijn ook nu van de partij“, neemt voorzitter Bjorn Baron het woord. “Maar voor de invulling van de shiften tijdens het weekend zelf, zijn we momenteel nog steeds op zoek naar nieuwe vrijwilligers.”

Ons festival doelt opnieuw op kwaliteit, authenticiteit en ambachtelijkheid – Bjorn Baron

“Als biergemeente zijn we bijzonder trots dat onze ‘eigen’ brouwerijen alle drie prominent aanwezig zullen zijn. Zij krijgen een ereplaats aan een 15 meter lange bar. Links komt brouwerij Deca te staan, centraal de Sint-Sixtusabdij en rechts de Struise Brouwers. Die laatsten zullen de show stelen met een taplijst die ongezien is in Europa. We kunnen ook trots meedelen dat er tussen de 34 aanwezige brouwerijen, 12 buitenlandse prijken. Zo zullen er standhouders aanwezig zijn uit Nederland, Frankrijk en Italië, maar zelfs uit Amerika, Estland, Polen, Zwitserland en Portugal.”

Ook de Sint-Sixtusabdij verleent weer zijn volledige medewerking aan het festival. Bjorn: “Deze editie schenken zij zelfs hun drie trappisten, en niet enkel hun Westvleteren 12.”

Nieuw trappistenglas

“Een unicum voor onze festivalgangers is dat ze de gelegenheid krijgen om te degusteren uit het nieuw ontworpen, gepersonaliseerde 15 cl-trappistenglas van Westvleteren. In ruil voor 5 euro waarborg kan je kiezen: het glas teruggeven of houden. Ze gaven ook toestemming aan artisanaal ijssalon L’Héritage om festivalroomijs te bereiden met de Trappist Westvleteren 12 erin verwerkt. Het ijs zal enkel op zaterdag 6 juli te proeven zijn op ons bierfestival, maar ook buiten de muren in hun eigen ijsjeszaken. Andere, voornamelijk lokale cateringzaken, zullen ook in deze tent bij de ingang geposteerd staan”, geeft Bjorn mee.

“Ook vegetariërs en vegans zullen hun hartje kunnen ophalen. Nieuw is de aanwezigheid van koffiebranderij ‘Matubu’, waar je tegen een democratische prijs vers gebrande koffies kan proeven. Ons festival doelt duidelijk opnieuw op kwaliteit, authenticiteit en ambachtelijkheid.”

Bjorn Baron:
Bjorn Baron: “Voor de invulling van de shiften tijdens het weekend zelf, zijn we momenteel nog steeds op zoek naar nieuwe vrijwilligers.”© RVL

Veiligheid staat ook nu weer hoog op de agenda van het VCBF. “Elk uur rijden er bussen tussen het festival en de stations van Ieper, Veurne, Poperinge en Diksmuide”, legt de voorzitter uit. “Op dit moment proberen we via sponsoring ook nog een aantal minibusjes in te zetten van en naar meer afgelegen locaties. Even dreigde het spannend te worden of de werken aan De Sceure tijdig klaar zouden geraken. Dankzij de steun en de extra inspanningen van de gemeente Vleteren zijn deze praktische obstakels ondertussen van de baan. Ook nu weer zullen we het stuk groen rond het gebouw omtoveren tot een ligweide met een terras en pagode-tentjes.”

“Nieuw is ook de kleinschalige camping die aansluit op deze ligweide en overnachting biedt aan een 200-tal bezoekers. Alle campingplaatsjes zijn intussen ingenomen. Aan de overkant van de weg voorzien we een aparte parking met sanitaire voorzieningen voor mobilhomes en caravans. Van de B&B’s en hotels in de streek is ondertussen 95 procent volgeboekt. Waar onze buitenlandse brouwers de vorige keer logeerden op de bovenverdieping van De Sceure, genieten ze nu gratis overnachting in de glamping in Oostvleteren. Aan verse, lekkere maaltijden van onze lokale handelaars zal het hen niet ontbreken. Dat onze eigen inwoners en winkeliers aan bod komen, vinden we van groot belang. We willen ons verhaal écht lokaal.”

Divers keuzeaanbod

VCBF zelf biedt gratis toegang aan maximum 2.000 bezoekers tegelijk. Daarom is het aangeraden om vooraf online een festivalpakket te boeken. “Momenteel zijn voor elke festivaldag al ongeveer 800 tickets de deur uit. Je kan voor 25 euro een glas van 12 cl kiezen, samen met 7 jetons en een Bierbijbel. Daarnaast is er ook de keuze voor een kleiner glas van 8 cl, met 10 jetons en een Bierbijbel. Festivalgangers die er een weekendje van willen maken, betalen slechts 45 euro.”

“Verder hebben we ook een Bob-formule voorzien. Niet-drinkers en niet-bierdrinkers krijgen een speciaal bandje en kunnen genieten van (alcoholvrije) cocktails, wijn, gin en allerlei frisdranken. De vorige keer vonden opvallend veel gezinnen en families de weg naar ons festival. In het geval het weer een zonovergoten weekend wordt, bieden we trouwens gratis water aan”, besluit Bjorn Baron.

(SVP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier