Vleteren: “De Chiro is één grote vriendengroep”

Foto RVL
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Amper 20 en al verkozen worden tot Krak van Vleteren, het is voor weinigen weggelegd. Toch lijkt het alsof het in de sterren geschreven stond voor Sayanah Staelens. De hoofdleidster van Chiro Pimpernel is al heel haar jonge leven haantje de voorste.

Sayanah zit momenteel volop in de examens. Ze studeert rechten in Leuven en neemt haar studies heel serieus, maar voor de Chiro maakt ze met plezier tijd vrij. “Ik zit al van mijn derde leerjaar in de Chiro en ben ondertussen vier jaar leidster en twee jaar hoofdleidster”, vertelt Sayanah. “Ik heb er nooit over getwijfeld om leidster te worden.” Voor een klein dorp als Westvleteren is Chiro Pimpernel een grote afdeling. “Nu hebben we 220 leden, 22 leiders en vijf volwassen begeleiders. Als hoofdleidster doe ik de algemene coördinatie, zorg ik dat iedereen alles op tijd doet, de inschrijving van de leden, de algemene organisatie van het kamp, aanvragen voor van alles en nog wat, contact onderhouden met de gemeente en met de ouders… Mijn taken zijn heel gevarieerd.”

Hoofdleidster zijn is dan ook meteen al een grote verantwoordelijkheid voor een jongere van 20. “Ik had er wel vooraf goed over nagedacht, wetende dat het veel van mijn vrije tijd zou innemen. Ik ben altijd wel een persoon geweest die graag de leiding neemt. Chiro zorgt ervoor dat je jezelf openstelt en dat je veel vrienden maakt. Je kan je iedere zondag volledig uitleven en hoeft je niet te schamen om te zijn wie je bent. Het is één grote vriendengroep. De Chiro houdt je jong, spontaan en creatief. Voor mij is het die ideale aanvulling op mijn studies. Het is fantastisch om te zien hoe de kinderen zich uitleven en naar je opkijken. Daar krijg ik enorm veel voldoening van.”

Hartekinderen

“Op 3 maart organiseren we onze fuif Bar Canard. Onze troef is dat we tien gratis vaten weggeven. Niet alleen jongeren uit Vleteren komen af, maar we krijgen ook fuifgangers uit Ieper, Poperinge, Lo-Reninge… over de vloer. De fuiven hebben het tegenwoordig moeilijk, maar wij maken ook veel promotie. Zo gaan we de maand voordien iedere zaterdagavond uit naar een fuif in de regio om reclame te maken voor Bar Canard.”

“We doen ook plantjesverkoop voor Kom Op Tegen Kanker. Als er hulp nodig is op een kerstmarkt of tijdens de kermis, proberen we met de Chiro ook te helpen of toch in ieder geval aanwezig te zijn. De Chiro doet ook acties voor het goede doel, zoals dit jaar voor de vzw Hartekinderen, die kinderen steunt met een aangeboren hartafwijking. We bakten wafels en verkochten chocomelk en Glühwein. Met de opbrengst zijn we zelfs naar De Warmste Week geweest.”

“Het is fantastisch om te zien hoe de kinderen naar je opkijken”

“Ben altijd ambitieus en gemotiveerd”

Door zware studies en vrijwilligerswerk voor de Chiro is er voor Sayanah weinig tijd voor andere hobby’s. “Ik ga wel graag gaan lopen. Toen ik jonger was nam ik geregeld deel aan loopwedstrijden. Zo won ik in 2013 de mini-McBride-Run en in hetzelfde jaar werd ik verkozen tot een van de sportlaureaten van Vleteren. Ik had wel talent, maar heb toch beslist om ermee te stoppen. Het bezorgde me stress om die wedstrijden te lopen, terwijl de Chiro daarentegen voor mij echt ontspanning is. Dan was de keuze voor mezelf snel gemaakt. Nu loop ik ook nog regelmatig, zo’n drie keer per week, maar dat is nu puur voor ontspanning. In Westvleteren heb je met de Sint-Sixtusbossen een heel mooi parcours om te lopen. Meestal loop ik wel in de omgeving van thuis. Daar is het lekker rustig om te lopen.” Hoewel ze nu veel in Leuven zit voor haar studies, komt ze iedere week nog graag terug naar Westvleteren. “Zeker en vast. Ik ben graag in Leuven en hou wel van de stad, maar ben elke vrijdagavond blij dat ik weer thuis kan komen in Westvleteren. Als ik dan op zaterdag in alle rust kan gaan wandelen in de landelijke omgeving kan ik daar enorm van genieten. Iedereen kent elkaar. Zeker als je in de Chiro zit.”

Wedstrijd

Welke richting ze wil uitgaan in haar beroepsleven weet ze nog niet. “Ik zit nu in mijn derde bachelorjaar en voorlopig kregen we algemene vakken. Vanaf volgend jaar volgt een specialisatie. Ik ben aan het twijfelen tussenvennootschaps– en fiscaal recht of notariaat.” In ieder geval zal ze al ‘Krak 2017 van Vleteren’ kunnen toevoegen aan haar cv. “Ik was al heel verwonderd dat ik genomineerd was. Maar als ik meedoe aan een wedstrijd, wil ik altijd winnen. Ik ben al heel mijn leven gemotiveerd en ambitieus in wat ik doe. Op school heb ik het ook altijd wel goed gedaan en wilde ik altijd goeie punten halen. Het Krak-zijn komt echter niet alleen mij toe. Ik zie het als een prijs voor iedereen in de Chiro.”

Bio Sayanah Staelens

Privé

Sayanah Staelens werd geboren op 4 april 1997 en is de dochter van Angie Staelens en Anja Vanderper. Ze woont samen met zussen Santusha en Salvica in de Nieuwstraat in Westvleteren.

Loopbaan

Kleuter- en lagere school volgde ze in Vrije Basisschool Klavertje Drie. Het middelbaar deed ze in het Sint-Janscollege in Poperinge, waar ze afstudeerde in de richting Latijn-wiskunde. Nu studeert ze het derde jaar rechten aan de Leuvens universiteit.

Vrije tijd

Sayanah is hoofdleidster bij Chiro Pimpernel in Westvleteren. Ze houdt ook van lopen en wandelen met haar honden.

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak