Vleesbedrijf uit Koekelare opnieuw coronavrij na zware besmetting

De familie Dekeyzer bij de ingebruikname van hun nieuwe productieruimte in 2017, lang voor corona. (foto DC)
De familie Dekeyzer bij de ingebruikname van hun nieuwe productieruimte in 2017, lang voor corona. (foto DC)
Stefan Vankerkhoven

Bij het vleesbedrijf Dekeyzer-Ossaer in Koekelare is midden vorige maand corona uitgebroken. 30 van de 200 arbeiders moesten in quarantaine gaan. Inmiddels is het bedrijf opnieuw coronavrij. “We kunnen die zwarte pagina omdraaien, we hebben zelfs felicitaties gekregen van het Vlaams Agentschap voor Zorg omwille van onze aanpak van die besmetting”, zegt zaakvoerder Johan Dekeyzer.

Johan Dekeyzer, eigenaar van het familiaal, vleesverwerkend bedrijf Dekeyzer-Ossaer in de Barnestraat in Koekelare raakte begin december, samen met zijn vrouw, zelf besmet. “Ik voelde mij plots zeer vermoeid, andere symptomen, zoals koorts, had ik niet. Ik heb mijn huisarts opgetrommeld, die verwees mij door naar het triagecentrum. Ik testte, net als mijn vrouw, positief en ben meteen in quarantaine gegaan.”

Onder controle

Twee weken later sloeg het noodlot opnieuw toe bij Dekeyzer-Ossaer. “Op 15 december bleken acht arbeiders besmet te zijn”, vertelt de Koekelaarse burgemeester Patrick Lanssens. “Dat aantal liep snel op tot zestien arbeiders en later zelfs dertig arbeiders. Alle 200 personeelsleden werden getest, de besmette arbeiders gingen in quarantaine. Volgens het Vlaams Agentschap voor Zorg is de toestand al sedert een week onder controle.”

Felicitaties

Bedrijfsleider Johan Dekeyzer benadrukt dat zijn firma nu al een week coronavrij verklaard is: “We hebben zelfs felicitaties gekregen van het Vlaams Agentschap voor Zorg voor onze kordate en professionele aanpak. We hebben afelingen preventief geïsoleerd en besmette mensen in quarantaine geplaatst. We hebben absoluut geen enkel gezondheids- of veiligheidsrisico genomen. Gelukkig heeft ons bedrijf geen enkele dag moeten sluiten en konden wij de productie op peil houden en operationeel blijven, want de eindejaarsperiode is altijd zeer druk. Inmiddels is heel ons team opnieuw aan het werk, we hebben die zwarte bladzijde kunnen omslaan.”