Vlaskracht strijdt voor het klimaat: “Wie investeert mee in onze groene droom?”

Chris Desmet, Wim Storme en Philippe Awouters van Vlaskracht. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Met acht zijn ze, de mannen en vrouwen uit de Leiestreek die de wereld willen verbeteren. Dankzij hun project kan je binnenkort zelf een windmolen of zonnepaneel aankopen zonder dat die op jouw dak of in jouw tuin komen te staan. Op vrijdag 14 december stellen ze in de Kortrijkse Hangar K hun project Vlaskracht voor aan het grote publiek.

De klimaatbetoging met 65.000 aanwezigen vorige zondag in Brussel toonde het al aan, mensen zijn steeds meer begaan met het klimaat. Al uit niet iedereen zijn verontwaardiging door op straat te komen. “Betogen is iets dat zeker moet gebeuren”, benadrukt Philippe Awauters van Vlaskracht. “Maar wij pakken het liever anders aan. Tegenwoordig praat iedereen over het grote vraagstuk dat het klimaat is. Wij willen daarop een antwoord bieden vanuit de burgers.”

Winst in eigen streek

Concreet richtten Philippe en zeven anderen een coöperatieve vennootschap op. Dat wil zeggen dat ze geld van gewone mensen samenbrengen om er iets buitengewoon mee te doen. “We gaan zelf duurzame energie produceren met windmolens en zonnepanelen“, legt Philippes’ collega Wim Storme uit. “We gaan die ook zelf plaatsen, verkopen en onderhouden. Iedereen die dat wil kan een aandeel van 250 euro kopen met een maximum van 20 aandelen omdat we iedereen de kans willen geven om mee te stappen in het project. Iedereen krijgt trouwens maar één stem op de algemene vergadering, ongeacht het aantal aandelen dat je bezit.”

“Iedereen wil groene energie maar niemand is bereid om te wonen met zicht op een windmolen”

Het is de bedoeling om de grote winsten die nog altijd op energie gemaakt worden in onze eigen streek te houden“, vult Chris Desmet aan. “Nu komen die nog veel te veel terecht in Nederland of Frankrijk. Dankzij ons project zullen de mensen zelf kunnen profiteren als er winst gemaakt wordt. We keren immers een dividend van zes procent uit. Daarnaast is het ook onze bedoeling om mensen in de Leiestreek een beetje wakker te schudden. Het klimaat is echt wel een probleem en mensen moeten dat beseffen.”

Voor de Leiestreek is het project uniek, maar pioniers zijn de mannen wel niet. Zo haalde een coöperatief project om zonnepanelen te installeren op 4 stadsgebouwen in Kortrijk, waaronder Hangar K 250.000 euro op in twee uur tijd. Stad Kortrijk ging daarvoor een samenwerking aan met Beauvent, een organisatie die volgens dezelfde principes werkt als Vlaskracht. “Maar omdat we niet gefocust zijn op winst maken zijn die andere coöperatieven niet echt concurrenten van ons”, verduidelijkt Philippe. “Integendeel, zij steunen ons en geven goede raad waar nodig.”

Vrijwilligers

Alle acht de initiatiefnemers werken vrijwillig aan het project. “We hebben elkaar leren kennen op een evenement van Intercommunale Leiedal”, herinnert Wim zich. “We waren het vrij snel eens en dan hebben we beslist om elk een paar 1.000 euro te investeren in onze groene droom.” Alle 8 de vrijwilligers komen uit de ondernemerswereld. “We vullen elkaar heel goed aan, alleen een goede advocaat ontbreekt nog, dus als iemand zich geroepen voelt mag die dat laten weten”, grapt Wim. De rest van het project wordt gefinancierd door geld uit de klimaatprijs en binnenkort natuurlijk investeringen van gewone mensen.

Waar de windmolens en de zonnepanelen moeten komen is wel nog niet duidelijk. “Iedereen wil groene energie maar niemand is bereid om te wonen met zicht op een windmolen. Maar door het centrum wandelen en constant giftige uitlaatgassen inademen, daar heeft niemand een probleem mee, ik vind dat zeer vreemd”, zegt Chris. “Waar we vooral op hopen is dat het nieuwe stadsbestuur ons zal steunen”, vult Wim nog aan. “We horen dat zij opnieuw gelijkaardige initiatieven plannen dus hopelijk wordt er ook met ons project rekening gehouden.”

Schepen Arne Vandendriessche gaat in elk geval even langs bij Vlaskracht op 14 december. “Ik denk niet dat ze zich zorgen moeten maken over de gelijkaardige projecten van Stad Kortrijk”, vertelt hij. “Hun werkgebied is veel groter en als je ziet hoe snel ons vorige project uitverkocht geraakte dan is de koek groot genoeg voor iedereen. Het toont dat mensen willen investeren in groene energie.” Al blijkt die ecologische reden niet de belangrijkste. “Wij hebben ons project met de zonnepanelen geanalyseerd en daaruit bleek dat mensen zich vooral laten motiveren omdat het een goede investering is. Dat ze er geld aan verdienen bleek zwaarder door te wegen dan het groene argument.”

Nieuw project van de stad in maart

Het coöperatieve project met de zonnepanelen wordt wel sowieso herhaald, weet de schepen. “Fase 2 zal voor maart of april zijn. Op dit moment zijn we eerst op zoek naar Kortrijkse daken van bijvoorbeeld scholen of kerken waarop we zonnepanelen kunnen plaatsen.” Of hij zelf ook een aandeel zal kopen? “Dat moet ik nog eens bespreken thuis”, besluit hij lachend.

Wie interesse heeft in Vlaskracht kan op 14 december terecht in Hangar K vanaf 18.30 uur. Het evenement is gratis, maar inschrijven via de website van Vlaskracht is wel verplicht. Onder andere Vlaams minister van Energie Bart Tommelein en komedian Wouter Deprez bevestigden hun aanwezigheid al.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier