Vlaskapel komt eindelijk opnieuw in het straatbeeld

De Vlasmarkt kreeg de voorkeur als locatie.© JVGK
De Vlasmarkt kreeg de voorkeur als locatie.© JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Het koperen kunstwerk ‘De Vlaskapel’ is terug. Het kunstwerk van Guido Speybrouck stond vroeger in de Korte Steenstraat en krijgt nu een plaats aan de Vlasmarkt.

In 1962 werd de Korte Steenstraat opengesteld als eerste verkeersvrije wandel- en winkelstraat in Kortrijk. Op de hoek met de Lange Steenstraat – toen nog niet verkeersvrij – werd een bloemenperkje geplaatst met een fontein. Het initiatief werd genomen door een samenwerkende vennootschap van 25 handelaars samen met de stad. De fontein bestond uit een goudkleurige vlaskapel, verwijzend naar het rijke vlasverleden van de stad. Het ontwerp is van Guido Speybrouck, zoon van de grafische ontwerper Jos Speybrouck. Hij stond in voor het tekenen van de vlasschoof, het ontwerp van de fontein en de groenaanleg in de omgeving. De vlaskapel, ook ‘vlasschelf’ of ‘vlasschoof’ genoemd, werd uitgevoerd in gedreven rood koper door kunstkopersmid Maurice Christiaens-Beheydt uit Kortrijk. Het vergulden gebeurde door decorateur M. Vanlaeke uit Kortrijk. De leidingen voor de fontein werden aangelegd door Omer Blondeel uit Heule en Boudewijn Delombaerde uit Heule trad op als aannemer.

Gerestaureerd en nieuwe sokkel

Bij het heraanleggen van de winkelstraten werd het kunstwerk weggehaald uit het winkelwandelgebied. Het was nog een tijdje te zien aan het Vlasmuseum in de Etienne Sabbelaan vooraleer het werd overgebracht naar erfgoeddepot Trezoor. Nu krijgt de Vlaskapel eindelijk een nieuwe bestemming aan de Vlasmarkt, waar de link naar de rijke vlasgeschiedenis van de stad dus weer een stukje sterker is geworden. Het kunstwerk werd gerestaureerd en opnieuw verguld en krijgt een nieuwe sokkel, gemaakt door Heulenaar Luc Verbeke. De fontein kon vroeger spuiten en die mogelijkheid is opnieuw voorzien.

Nostalgie

De Vlasmarkt kreeg de voorkeur als locatie en men ging aan de slag om het beeld een opknapbeurt te geven. Na inspectie werd enkel aan de oppervlakte wat schade door vervuiling en erosie vastgesteld. De restauratie gebeurde door het Atelier Hephaistos uit Aalbeke. De sokkel is gemaakt door Luc Verbeke uit Kortrijk. Het beeld is momenteel niet als fontein in werking maar in het sokkelontwerp is de mogelijkheid voorzien om in de toekomst een fonteinpomp te plaatsen.

De fontein in 1967.© Beeldbank Kortrijk
De fontein in 1967.© Beeldbank Kortrijk

“Zo’n mooi kunstwerk dat verwijst naar de rijke vlasgeschiedenis van de stad hoort niet thuis in een depot, maar wel in het Kortrijkse straatbeeld. En waar kan het toepasselijker geplaatst worden dan op de Vlasmarkt? Het zal heel wat nostalgie oproepen bij de Kortrijkzaan van toen het nog in de Korte Steenstraat was opgesteld”, zegt schepen van Cultuur Axel Ronse.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier