Vlaanderen voorziet 1,3 miljoen euro voor restauratie Grootseminarie in Brugge

Redactie KW

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 1.323.000 euro toe aan de provincie West-Vlaanderen voor de restauratie van de daken van het groot en het klein pand van het Grootseminarie in Brugge.


Het volledige ommuurde complex van de voormalige Duinenabdij, nu Grootseminarie, behoort tot de topstukken van het Brugse architecturale en culturele erfgoed uit de zeventiende en achttiende eeuw. Na een inspectie van Monumentenwacht in 2007 werden verschillende probleemzones geïdentificeerd. Hierbij werd vooral verwezen naar de daken van het groot en klein pand van het Grootseminarie. Deze kunnen nu dankzij deze premie gerestaureerd worden.

Na de restauratie blijft het Grootseminarie het huis voor de opleiding en permanente vorming van de bedienaars van de eredienst: priesters, permanente diakens en parochie-assistenten. Daarnaast fungeert het Grootseminarie voor een breed publiek als een centrum voor christelijk vormingswerk op het vlak van theologie, spiritualiteit en pastorale werking.

Met oud materiaal van abdij in Koksijde

Het grote pand vormde de kern van de abdij. Hier konden de monniken verpozen en in hun vrije uren lezen en mediteren. Daar rond zijn verschillende conventuele ruimtes gegroepeerd die volgens het ideaalplan van de cisterciënzers een vastgestelde plaats hebben. Het kleine pand is een diepe galerij die aansluit op zes ruimtes, die ingericht waren als woonplaats van de novices, kamer van de prior, kamers van de senioren, infirmerie en kapel. De monniken gebruikten oude bouwmaterialen, afkomstig van de ruïne van hun abdij in Koksijde.

(FJA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten