Vlaanderen subsidieert toch ontsluiting Transfosite

Vlaanderen voorziet een subsidie van bijna 850.000 euro. (foto GJZ)
Redactie KW

Vlaams minister Matthias Diependaele kent dan toch een premie van ruim 848.000 euro toe voor de ontsluiting van de zaal en de centrale gebouwencluster van de Transfosite. “Het is een unieke erfgoedsite in Vlaanderen”, zegt hij.

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 848.239,59 euro toe voor de ontsluiting van de Transfosite. “Dit is het tweede deel van de premie uit de meerjarenovereenkomst 2019-2023. In totaal is er 3.173.990,67 euro voorzien om van de Transfosite een aantrekkelijk plek te maken waar vergaderingen, conferenties of tentoonstellingen kunnen doorgaan. Met deze premie worden ontsluitingswerken uitgevoerd”, laat minister Diependaele weten.

De machinezaal en de centrale gebouwencluster worden ontsloten. “Er komt een betonnen koker doorheen het ketelhuis, waardoor het interieur van het ketelhuis zichtbaar is. Een nieuwe trap in de vide van de machinezaal zal de zaal toegankelijk maken vanaf de begane grond, door de doorgang in het nieuw transfogebouw”, klinkt het.

Focus

Met de subsidie wil de minister dit industriële erfgoed een prachtige toekomst geven. “Het project heeft een belangrijke maatschappelijke betekenis”, vindt minister Diependaele. “De bezoeker krijgt een beeld van de manier waarop een historische elektriciteitscentrale functioneerde. Een belangrijk deel van de herbestemming is al gerealiseerd: de centrale doet dienst als evenementenhal, de stookolietank is een duiktank en het nieuwe transfogebouw wordt een bedrijfsgebouw.”

Tussen 2019 en 2023 verlegt de focus van de restauratiewerken zich van de centrale gebouwencluster (machinezaal, ketelhuizen en het nieuwe transfogebouw) naar de rest van de site: de watertoren, het mechaniekergebouw, het ventilatorengebouw, het administratief gebouw, de opzichterwoning en het gebouw ‘Elia’. Ze maken deel uit van het restauratieplan, net als kleinere gebouwen zoals het werkhuis van de elektriekers, het brandweerarsenaal, de loods, het locomotiefgebouw en de bunker.

Volgens minister Diependaele is de Transfosite door de uitzonderlijke erfgoedwaarde van bepaalde gebouwen, zoals de machinezaal, en door de gaafheid van de site als geheel, een unieke erfgoedsite in Vlaanderen. (GJZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier