Vlaanderen keurt bouw zendmast in Beitem goed, stad wil zo snel mogelijk overleg

© JCR
Philippe Verhaest

Het Vlaamse gewest heeft een omgevingsvergunning goedgekeurd voor de bouw van een zendmast voor telecomoperator Astrid in de Kortewagenstraat in Beitem. Het stadsbestuur van Roeselare schaart zich niet achter die plannen en wil in overleg treden.

Begin augustus zorgden de bouwplannen van telecomoperator Astrid al voor grote ongerustheid bij de buurtbewoners. “We vrezen visuele hinder, maar zijn vooral bezorgd over de gevolgen voor onze gezondheid”, klonk het toen. De buren formuleerden hun zorgen in een bezwaarschrift en verzamelden meer dan 200 handtekeningen. De bewuste zendmast zou 42 meter hoog worden.

Nu blijkt dat de gewestelijke omgevingsvergunningsambtenaar van het Vlaamse gewest de plannen op 22 oktober heeft goedgekeurd en dat is niet naar de zin van het stadsbestuur. “Voornamelijk het gebrek aan communicatie met zowel de stad als met de bevolking in Beitem vinden wij niet kunnen”, zegt schepen Tom Vandenkendelaere (CD&V). “Pas na het doorlopen van het vergunningentraject werd het stadsbestuur door Astrid voldoende ingelicht over de noodzaak van de reden voor de komst van deze pyloon: het optimaliseren van het radiodekkingsprobleem om communicatie tussen hulpdiensten – politie, brandweer, ambulances – te verbeteren.”

Een locatie in Beitem is nodig, maar Astrid heeft ons geen enkel alternatief voorgelegd. Wij willen een goeie oplossing waarbij de Beitemnaren betrokken zijn – schepen Tom Vandenkendelaere

“Uiteraard kunnen we als lokale overheid een betere dekking enkel toejuichen. Dit verbetert de algemene veiligheid bij communicatie tussen verschillende hulpdiensten in geval van noodsituaties. Dan is elke seconde cruciaal. Het werd na de toelichting duidelijk dat een locatie in Beitem noodzakelijk is om dit radiodekkingsprobleem zowel voor Roeselare, maar ook voor verschillende buurgemeenten te verbeteren. Alleen kreeg de stad geen alternatieven in de buurt van Beitem voorgelegd. Daarom is het voor ons ook niet zeker dat de huidige locatie de beste is. Daarom zijn we vragende partij om met Astrid in overleg te treden en hier ook de Beitemnaren bij te betrekken. Samen kunnen we tot een gedragen oplossing komen.”

Het college van burgemeester en schepenen stuurde Astrid op maandag 4 november een brief met deze expliciete boodschap.

De buren zelf stelden zich afgelopen zomer al constructief op. “We hebben absoluut niks tegen Astrid, want goeie communicatie tussen de hulpdiensten is broodnodig. Alleen zijn er betere locaties om een dergelijk bouwwerk op te trekken. Industriezones, bijvoorbeeld. Daar hinder je niemand.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier