Vlaanderen haalt cheque van 12,5 miljoen euro boven voor West-Vlaamse vaccinatiecentra

© Stefaan Beel
© Stefaan Beel
Olaf Verhaeghe

De 22 West-Vlaamse lokale besturen en eerstelijnszones krijgen alles samen bijna 12,5 miljoen euro voor de inrichting en uitbating van de vaccinatiecentra. De grootste bedragen zijn voor de drie centrumsteden Kortrijk, Brugge en Roeselare.

De Vlaamse regering heeft vrijdag beslist om 12.484.200 euro vrij te maken voor de opbouw, inrichting en uitbating van de West-Vlaamse vaccinatiecentra. Die 22 centra, verspreid over de hele provincie, moeten vanaf halfweg februari klaar zijn om op grote schaal te vaccineren tegen het coronavirus.

Vlaams Parlementslid Brecht Warnez (CD&V) maakte de West-Vlaamse cijfers bekend, nadat hij eerder al pleitte voor voldoende financiële middelen voor de lokale besturen. “Steden en gemeenten nemen al de hele crisis een belangrijke rol op”, stelt Warnez, ook schepen in Wingene. “Ik ben dan ook blij dat Vlaanderen hen in deze fase van de coronapandemie de financiële kracht wil geven bij deze extra uitdagende opdracht.”

Huurkosten en personeelskosten

Het geld voor de lokale vaccinatiecentra moet dienen voor de huurkosten, energie- en poetskosten, vervoer voor minder mobiele mensen, inzet van niet-medisch personeel, een lokaal callcenter, een centrummanager en het vergoeden van de vrijwilligers.

Elke stad of gemeente waar een vaccinatiecentrum komt, krijgt een eenmalige forfait toegekend voor de opbouw en inrichting van het vaccinatiecentrum. Dat gaat over een forfait van 15.000 euro of 30.000 euro per vaccinatiecentrum, naargelang de eerstelijnszone één of twee vaccinatiecentra telt.

Aantal inwoners

Daarnaast wordt voor een aantal grotere vaccinatiecentra in de dertien Vlaamse centrumsteden een bijkomend bedrag van 24.000 euro per maand toegekend. Dat laatste is een tegemoetkoming voor de hogere huurprijs voor het reserveren van extra ruimte om snel te kunnen opschalen indien nodig. Elke organiserende gemeente krijgt tot slot ook nog eens 1.533 euro vermenigvuldigd met het totaal aantal inwoners van de gemeenten die in het vaccinatiecentrum terecht zullen kunnen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.