Verschillende woonzorgcentra zien het niet zitten om bezoek te ontvangen, verschillende steden en gemeenten voerden daarom al een burgemeestersbesluit uit tegen de maatregel. "Veel burgemeesters gaan het niet toelaten en dat begrijp ik. Ik ga het ook zelf aankaarten bij het crisiscentrum. De regel is menselijk goed bedoeld maar voor veel woonzorgcentra moeilijk uitvoerbaar. Ik ga dus ook niet in tegen de burgemeesterbesluiten", zei gouverneur Carl Decaluwé donderdagvoormiddag.

De Haan, Oostende en Brugge namen al het besluit om woonzorgcentra gesloten te houden. Ook de burgemeester van Wingene nam een burgemeestersbesluit. "Bij ons komt er geen bezoek, onder geen enkele voorwaarde", aldus burgemeester Hendrik Verkest (CD&V). De verschillende steden en gemeenten vinden dat de woonzorgcentra voorlopig niet voorbereid zijn om bezoek toe te laten. "We hebben onvoldoende beschermingsmateriaal en weten niet wie wel of niet besmet is. Onze woonzorgcentra zijn niet voorbereid", aldus burgemeester van Oostende Bart Tommelein (Open VLD). Ook Blankenberge, Kortrijk en Brugge en een resem andere West-Vlaamse gemeenten willen voorlopig geen bezoek in de woonzorgcentra.

Vlaamse regering beslist

Kort na de middag besliste de Vlaamse regering om de bezoekregels in woonzorgcentra overal te houden zoals ze zijn. De maatregel van de Nationale Veiligheidsraad wordt dus niet doorgevoerd. "Bezoek is niet mogelijk. En dat blijft ook zo", zeiden minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) en minister-president Jan Jambon (N-VA). "Wij gaan de regels nu niet aanpassen. Hoe moeilijk dat ook is voor de mensen die er verblijven en hun families."

"Het welzijn van de mensen in de woonzorgcentra en andere voorzieningen waar kwetsbare mensen verblijven, is voor ons allemaal een belangrijke bezorgdheid", benadrukken Beke en Jambon. "We worstelen allemaal met dat dilemma tussen volksgezondheid en welzijn. En met de vraag hoe we op een bepaald ogenblik ook opnieuw bezoek toelaten."

De taskforce die de Vlaamse regering vorige week oprichtte voor de zorg, zal nu overleg opstarten met de verschillende sectoren om te bekijken wanneer en op welke manier de regels wel versoepeld zouden kunnen worden.

Verschillende woonzorgcentra zien het niet zitten om bezoek te ontvangen, verschillende steden en gemeenten voerden daarom al een burgemeestersbesluit uit tegen de maatregel. "Veel burgemeesters gaan het niet toelaten en dat begrijp ik. Ik ga het ook zelf aankaarten bij het crisiscentrum. De regel is menselijk goed bedoeld maar voor veel woonzorgcentra moeilijk uitvoerbaar. Ik ga dus ook niet in tegen de burgemeesterbesluiten", zei gouverneur Carl Decaluwé donderdagvoormiddag.De Haan, Oostende en Brugge namen al het besluit om woonzorgcentra gesloten te houden. Ook de burgemeester van Wingene nam een burgemeestersbesluit. "Bij ons komt er geen bezoek, onder geen enkele voorwaarde", aldus burgemeester Hendrik Verkest (CD&V). De verschillende steden en gemeenten vinden dat de woonzorgcentra voorlopig niet voorbereid zijn om bezoek toe te laten. "We hebben onvoldoende beschermingsmateriaal en weten niet wie wel of niet besmet is. Onze woonzorgcentra zijn niet voorbereid", aldus burgemeester van Oostende Bart Tommelein (Open VLD). Ook Blankenberge, Kortrijk en Brugge en een resem andere West-Vlaamse gemeenten willen voorlopig geen bezoek in de woonzorgcentra.Kort na de middag besliste de Vlaamse regering om de bezoekregels in woonzorgcentra overal te houden zoals ze zijn. De maatregel van de Nationale Veiligheidsraad wordt dus niet doorgevoerd. "Bezoek is niet mogelijk. En dat blijft ook zo", zeiden minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) en minister-president Jan Jambon (N-VA). "Wij gaan de regels nu niet aanpassen. Hoe moeilijk dat ook is voor de mensen die er verblijven en hun families.""Het welzijn van de mensen in de woonzorgcentra en andere voorzieningen waar kwetsbare mensen verblijven, is voor ons allemaal een belangrijke bezorgdheid", benadrukken Beke en Jambon. "We worstelen allemaal met dat dilemma tussen volksgezondheid en welzijn. En met de vraag hoe we op een bepaald ogenblik ook opnieuw bezoek toelaten."De taskforce die de Vlaamse regering vorige week oprichtte voor de zorg, zal nu overleg opstarten met de verschillende sectoren om te bekijken wanneer en op welke manier de regels wel versoepeld zouden kunnen worden.