Vlaanderen en AZ Delta investeren fors in Torhouts ziekenhuis

Minister Hilde Crevits kondigt 1,9 miljoen euro extra Vlaamse steun aan voor de verdere uitbouw van de Torhoutse campus Rembert van het AZ Delta.©Johan Sabbe
Minister Hilde Crevits kondigt 1,9 miljoen euro extra Vlaamse steun aan voor de verdere uitbouw van de Torhoutse campus Rembert van het AZ Delta.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

Goed nieuws voor de Torhoutse campus Rembert van het AZ Delta. Minister Crevits maakte zopas bekend dat Vlaanderen 1,9 miljoen euro extra investeert in de vestiging. Algemeen directeur Johan Hellings van AZ Delta is uiteraard blij met het geld en beklemtoont dat iedereen in de ziekenhuiskoepel heel hard blijft geloven in de toekomst van de Torhoutse campus.

Delta investeert trouwens ook zélf in wat vroeger het Sint-Rembertziekenhuis heette. Zo start binnenkort de bouw van een parkeertoren langs de Noordlaan, de weg waarnaar de hoofdingang op relatief korte termijn zal verhuizen. De financiering gebeurt met eigen middelen.

Ziekenhuis als baken van zorg in de regio Torhout

“De Vlaamse regering investeert 30 miljoen euro extra per jaar in de infrastructuur van verschillende ziekenhuizen”, aldus Hilde Crevits. “Hiervan gaat 7 miljoen naar psychiatrische ziekenhuizen, 5,5 miljoen naar revalidatieziekenhuizen en 17,5 miljoen naar algemene ziekenhuizen, waaronder de campus Rembert van AZ Delta in Torhout. Voor het laatstgenoemde ziekenhuis is er een maximum subsidiebedrag van 1,9 miljoen voorzien. Dat geld wordt weliswaar pas definitief na bespreking in het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA).”

“Technologie, zeker ook op medisch vlak, is voortdurend in ontwikkeling”, vervolgt de minister. “Het voorbije jaar werden we geconfronteerd met een voorheen onbekend virus, dat de ziekenhuizen geen keuze liet: ze dienden er met alle middelen tegenaan te gaan om corona te bestrijden en te behandelen. Het maakt duidelijk dat de medische wereld constant dient te evolueren. Het is positief dat AZ Delta met de steun van de Vlaamse regering fors investeert in haar campus in Torhout. Zo kan het ziekenhuis er een baken van zorg blijven voor de regio. De inwoners van Torhout en brede omgeving moeten kunnen rekenen op de allerbeste medische behandeling.”

Overal binnen AZ Delta dezelfde ‘look’ en ‘feel’

“We zijn de Vlaamse regering dankbaar voor de steun”, reageert algemeen directeur Johan Hellings van AZ Delta. “De concrete invulling van wat we met het geld zullen doen, wordt nog voorgelegd en besproken in het VIPA. In elk geval is het onze vaste overtuiging om stevig te blijven investeren in de campus Rembert. Ook de artsen en onze medische diensten geloven daar sterk in.”

In een eerste fase bouwen we de parkeertoren, verhuizen we de hoofdingang naar de Noordlaan en verbeteren we de mobiliteit van en naar het Torhoutse ziekenhuis

“In een eerste fase bouwen we de parkeertoren, verhuizen we de hoofdingang naar de Noordlaan en verbeteren we de mobiliteit van en naar het Torhoutse ziekenhuis. Daarna willen we de leveringen door vrachtwagens aan de keuken optimaliseren en zullen we binnenin het comfort voor de patiënten verbeteren door aan de infrastructuur te sleutelen. Het mag niet zijn dat mensen in de toekomst nog in de gang op een consultatie moeten zitten wachten. We zullen de Torhoutse campus sowieso zó aanpassen dat hij dezelfde look en feel uitstraalt als de rest van AZ Delta. En we zullen blijven investeren in gesofisticeerde medische uitrusting.”

In totaal parkeerruimte voor ruim 500 auto’s

De bouw van de parkeertoren aan de Noordlaan kan tegen de zomer starten. In totaal zullen er ruim 500 wagens in en om de toren terechtkunnen.
De bouw van de parkeertoren aan de Noordlaan kan tegen de zomer starten. In totaal zullen er ruim 500 wagens in en om de toren terechtkunnen.

De plannen voor de parkeertoren zijn getekend door Bureau Partners uit Gent, een kantoor met een 15-tal architecten, ingenieurs en tekenaars. De aanbesteding is intussen al achter de rug, dus kan de realisatie tegen de zomer starten.

De open parkeertoren zal uit vier etages bestaan, bestemd voor zowel personeelsleden als bezoekers van het ziekenhuis. Er is plaats voorzien voor een kleine 400 auto’s, waarvan 10 voor mensen met een beperking. Er wordt ook een kiss- en ridezone aangelegd met nog eens 10 extra parkeerplaatsen. Voorts zullen op het domein ruim 100 bestaande plaatsen behouden blijven, wat het eindtotaal net boven de 500 tilt. De parkeertoren wordt ingeplant op de locatie langs de Noordlaan waar zich nu nog het centrale magazijn met ateliers en wasserij bevindt. Dat complex wordt gesloopt, net als een kleine, oude gascabine.

De parkeeroppervlakte voor de vier verdiepingen samen komt uit op ruim 11.600 vierkante meter. Het omvangrijke gebouw van 60 bij 50 meter wordt quasi volledig in beton uitgevoerd met langs de voorzijde een warm oranje-bruin kleurenpalet, plus drie opvallende, grote kaders in het rood.

De afzonderlijke in- en uitritten van het ziekenhuisdomein, met de kiss- en ridezone en de parkeertoren, zullen zich langs de nieuwe ventweg aan de Noordlaan bevinden. Zo kan de huidige hoofdingang naar de Noordlaan verhuizen, wat positief is voor het ontlasten van de residentiële Sint-Rembertlaan, waar de ingang zich sinds de prille start van het ziekenhuis in 1948 bevindt.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.