Vlaamse steun voor Moderna Products (Izegem) voor productie lichtgewicht dierentransportkooien

Moderna Products heeft ook een vestiging in Amerika, maar het moederbedrijf situeert zich langs de Lodewijk de Raetlaan in Kachtem.
Wouter Vander Stricht

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits kent 628.000 euro steun toe aan Moderna Products uit Izegem. Het bedrijf gaat door middel van nieuwe technieken innovatieve dierentransportkooien produceren die sterker, handiger, gebruiksvriendelijker en lichter zullen zijn. De kooien werden ontworpen met het oog op een beter comfort voor de dieren. De investering stelt de onderneming in staat om als eerste internationale speler tegemoet te komen aan de wereldwijde marktvraag naar stevigere (lucht)transportkooien voor dieren.

Moderna Products is een kmo gespecialiseerd in de productie voor benodigdheden voor dieren. Het bedrijf maakt ook transportkooien voor huisdieren en is wereldwijd de vierde grootste speler. De kooien worden gemaakt uit kunststof via het proces van hogedrukspuitgieten. Moderna beheert de hele productieketen: van idee, ontwerp en productie tot distributie naar bijna 70 landen.

Ieder land zijn leefgewoonten

Het ontwerpen van innovatieve producten zit in hun DNA. Eerder wonnen ze met de TopCat-kattenbak in 2019 al de ‘Pet Products News Editor’s Choice Award’. Bij het ontwerpen van nieuwe producten wordt rekening gehouden met de verschillende doelgroepen in de maatschappij en de verschillende leefgewoonten in de vele landen naar waar geëxporteerd wordt. Japan bijvoorbeeld heeft andere verwachtingen gezien ze daar veelal kleiner wonen en in Amerika geldt net het omgekeerde.

De International Air Transport Association (IATA) stelde een standaard op voor het luchttransport van levende dieren. Dat gaat dan over volumes, afmetingen, verluchting, documentatie, etikettering,… Er is momenteel een grote vraag naar transportkooien vooral wat betreft stevigheid, gewicht en gebruiksgemak voor transport en stockage.

Volledig nieuwe techniek

Momenteel produceert Moderna transportkooien uit kunststof via het proces van hogedrukspuitgieten. Die techniek laat echter niet toe om de stevigheid van de kooien te verbeteren zonder tegelijk ook het gewicht te verhogen. Een transportkooi met een hoger gewicht is niet aanvaardbaar voor het luchttransport, zelfs wanneer deze sterker is. Om aan dit probleem tegemoet te komen, ontwikkelde Moderna een nieuw productieproces gebaseerd op een spuitgiettechniek die volledig nieuw is binnen de sector en die zal toelaten de stevigheid te versterken zonder ook het gewicht te verhogen. Moderna zal de kooien in 12 verschillende maten produceren en leveren aan dierentransporteurs en luchtvaartmaatschappijen, wat een volledig nieuwe markt vertegenwoordigt.

Moderna verwacht haar totale omzet meer dan te verdubbelen tegen 2026

De totale investering van dit project bedraagt ruim 13 miljoen euro. Naast investeringen in een nieuw machinepark met gemodificeerde spuitgietmachines, zal er ook geïnvesteerd worden in een nieuwe site. Moderna verwacht haar totale omzet meer dan te verdubbelen tegen 2026. Om dit alles te realiseren zal het bedrijf nieuwe werknemers aannemen en opleiden. Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits kent daarbij ruim 620.000 euro toe aan Moderna.

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits: “Bedrijven die innoveren en daarmee Vlaanderen economisch op de kaart zetten, kunnen daarvoor steun aanvragen. Door het ontwikkelen van een nieuw productieproces en het produceren van innovatieve dierentransportkooien, komt Moderna Products uit Izegem tegemoet aan de groeiende vraag naar stevigere dierentransportkooien zonder dat ze daarbij zwaarder gaan wegen. De nieuwe technieken moeten van Moderna Products uit Izegem een echte wereldspeler maken.”

Transformatiesteun

Ook Vlaamse parlementslid én Izegemnaar Bert Maertens is verheugd de steun te kunnen aankondigen voor dit innovatieve bedrijf. “De strategische transformatiesteun is een steun voor grote investerings- en opleidingsprojecten die een transformatie beogen zowel van de onderneming als van de Vlaamse economie”, verduidelijkt hij. “De steun is bedoeld voor KMO’s en grote ondernemingen en wordt toegekend bij investeringen en opleidingen die essentieel zijn voor het doorvoeren van het transformatieproject. De basissteun bedraagt acht procent voor investeringen en twintig procent voor opleidingen met een maximum van 1 miljoen euro per aanvragende onderneming. Daarnaast is er ook een bonussteun voor de creatie van bijkomende tewerkstelling.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier