Vlaamse steun voor haalbaarheidsstudie garnalenkweek

© belga
Redactie KW

In Oostende staat een belangrijk proefproject voor de kweek van garnalen in de startblokken. Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits (CD&V) op een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger en Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open VLD).

Dat Oostende zich gekroond heeft tot de hoofdstad van de garnaalkroket werd afgelopen weken reeds duidelijk. En nu is er dus nog meer goed nieuws: “Het Instituut voor Landbouw-,Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), dat gevestigd is in Oostende, krijgt samen met het Oostendse bedrijf Brevisco Vlaamse steun om de economische en technische haalbaarheid te onderzoeken voor de kweek van grijze garnalen. Indien het aquacultuurproject slaagt, zou dit een belangrijke doorbraak voor de sector kunnen betekenen”, aldus Bart Tommelein.

Het aanbod grijze garnalen in de Noordzee was de afgelopen jaren beperkt. De vangst van grote grijze garnalen van meer dan 7 cm neemt bovendien ook jaarlijks af. Gelet op het succes van het product wordt nu gezocht naar innovatieve methodes om het aanbod te versterken.

Haalbaarheidsonderzoek

Vlaams volksvertegenwoordiger Bart Tommelein: “Als voormalig staatssecretaris voor de Noordzee ken ik het potentieel van aquacultuur. Ik ben dan ook verheugd dat een belangrijk proefproject rond garnalenkweek in Oostende wordt opgezet. Het ILVO zal samen met de firma Brevisco in Oostende de haalbaarheid van de kweek van grijze garnalen onderzoeken. Ook de mogelijkheden om levende garnalen te verhandelen zullen worden bestudeerd.”

Het projectbedrag bedraagt 372.000 euro waarvan 78 procent wordt gesubsidieerd via zowel het Europees Fonds voor maritieme zaken als het Vlaams financieringsinstrument voor de visserij- en aquacultuursector. De projectpartners krijgen tot 1 juli 2023 de tijd om hun onderzoek te finaliseren. De kweek zou heel wat mogelijkheden bieden naar diversificatie, kwaliteit en duurzaamheid toe.

Nog vier aquacultuurprojecten

Naast het garnalenproject in Oostende dit jaar werden nog vier andere aquacultuurdossiers goedgekeurd. Twee daarvan gaan over de kweek van zoetwaterkabeljauw als potentiële aquacultuursoort, één gaat over de detectie van grondsmaak in aquacultuurprojecten en één over de gecombineerde teelt van zeewier en tropische garnaal.

“Het heeft even geduurd voordat aquacultuur in Vlaanderen van de grond kwam, maar deze projecten doen alvast het beste verhopen dat we na een aanloop- en studiefase kunnen overgaan tot het daadwerkelijk opzetten van bijkomende aquacultuurprojecten”, besluit Tommelein.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier