Vlaamse regering gaat opnieuw voor een voetbalstadion langs de Blankenbergse Steenweg

Bram Van Renterghem
Bram Van Renterghem Chef Nieuws

De Stad Brugge gaat samen met bevoegd minister Zuhal Demir (N-VA) opnieuw voor een stadion langs de Blankenbergse Steenweg. Ze gaan daarvoor het vernietigde ruimtelijk plan aanpassen aan de opmerkingen van de Raad van State. Die aanpassing gaan via de Vlaamse regering, die daar deze ochtend haar fiat en 30 dagen de tijd voor gaf. Met deze piste riskeren ze wel opnieuw een beroep bij de Raad van State.

Vorige week heeft de Raad van State het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan vernietigd. Dat plan moest een nieuw stadion en bedrijventerrein aan de Blankenbergse Steenweg in Brugge mogelijk maken.

“Voetbalsupporter of niet. Supporter van Cercle of Club, deze uitspraak valt te betreuren“, zei de minister. Ze kondigde aan dat ze binnen de 8 dagen het vernietigde plan ging remediëren. Wat Brugs schepen Mercedes Van Volcem (Open VLD) de reactie ontlokte dat het in dat geval het Zuhal Demir-stadion mag gaan heten.

Nadien bleek dat er toch iets meer tijd nodig is, maar Demir zal via de Vlaamse regering wel snel actie ondernemen. Concreet zal er een aangepast plan komen dat inspeelt op de door de Raad van State aangehaalde elementen die tot de vernietiging hebben geleid.

Het gaat dan onder meer om de reorganisatie van de ‘bovenmaatse’ parking en een duidelijkere indeling van het ruimtegebruik (in het vorige voorstel was 28 hectare niet gedefinieerd, red.). Ook de zone voor het bedrijventerrein wordt behouden en gemotiveerd vanuit de noodzaak in de Brugse regio.

30 dagen

Of deze piste kans van slagen heeft, valt af te wachten. Bij een remediëring moet het het openbaar onderzoek en het milieueffectenrapport (MER) niet meer over worden gedaan, wat veel tijdswinst oplevert. Maar daarvoor moeten de aanpassingen klein genoeg zijn. Als dat niet het geval is, zal de Vlaamse regering of toch zeker de Raad van State het plan niet goedkeuren. “Ik hoop dat deze kleine aanpassingen het plan redt, maar ik ben niet naïef”, zegt Brugs schepen van ruimtelijke ordening Franky Dumon (CD&V) daarover.

Het stadsbestuur van Brugge staat in elk geval volledig achter deze werkwijze. Burgemeester Dirk De fauw (CD&V): “We zijn meer dan tevreden dat minister Demir en de Vlaamse Regering op deze wijze dit dossier wil deblokkeren. Niet alleen voor onze beide voetbalploegen maar ook voor de verdere economische ontwikkeling van onze regio is dit cruciaal.”

Demir heeft uitdrukkelijk opdracht gegeven het aangepaste plan met voorschriften en motivering binnen de maand af te ronden om tijdsverlies maximaal te beperken.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.