Vlaamse regering erkent bomen in Hooglede als beschermd monument

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) heeft vijf zogenaamde etagebomen voorlopig erkend als beschermd erfgoed. Twee van die vijf bomen bevinden zich in Hooglede.

De etageboom in de Hillemolenstraat. © Onroerend Erfgoed

“Een etageboom is een lindeboom die zo gesnoeid is dat er langs de stam verschillende etages ontstaan”, aldus Vlaams minister-president Bourgeois. “Tussen de verschillende etages zien we dan in de lengte een kale stam. Soms ondersteunt een draagconstructie de eerste etage. We noemen deze bomen feestbomen omdat ze tijdens dorpsfeesten vaak het middelpunt van het feest waren. In Vlaanderen zijn etagebomen zeldzaam.”

Naast bomen in Gent, Maarkedal en Olen koos de Vlaamse regering ook voor twee bomen uit Hooglede. De eerste is een etagelinde op een voormalig hoeve-erf in de Hillemolenstraat. De boom is vermeld op een zeventiende-eeuwse kaart van de Heerlijkheid van Volmerbeke. Vlakbij de etageboom staat de veldkapel Onze-Lieve-Vrouw Troost ter Nood uit 1838. De kapel en een op stam gezette hulst op de hoek van het hoeve-erf markeren het vroegere voetpad naar het molenerf aan de Amersveldestraat.

De lindeboom in de Amersveldestraat
De lindeboom in de Amersveldestraat© Onroerend Erfgoed

De tweede boom is een zomerlinde met kenmerken van een etageboom op het voormalige molenerf van de verdwenen Hillemolen in de Amersveldestraat. De boom staat dicht bij het grensgebied van de gemeenten Hooglede, Kortemark, Staden en Handzame. Door overlevering van de plaatsnaam ‘Vierschaar’ wordt vermoed dat op de plaats rond de vroegere Hillemolen recht is gesproken, mogelijk aan of rond de boom. Deze linde kan dus ook een gerechtsboom zijn. De linde is vermoedelijk aangeplant in de achttiende eeuw.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.