Vlaamse Reddingshonden trainen in Oostende

Het team West- en Oost-Vlaanderen kwam met zeven honden en hun begeleiders samen in Oostende. © (JRO)
Redactie KW

In Oostende werden de ‘Vlaamse Reddingshonden’ ingezet in de August Vermeylenschool in de wijk Mariakerke.

Gelukkig ging het slechts om een training van de Vlaamse Reddingshonden. “Een school is de ideale trainingsplaats om dergelijke honden te trainen”, vertelt Oostendenaar Donovan Verhelst, lid van de Vlaamse Reddingshonden, samen met zijn Duitse Staander Mansoon. De Vlaamse Reddingshonden zijn een team van enthousiaste hondenliefhebbers die hun honden elke week trainen in het opsporen van menselijke slachtoffers bij rampen en verdwijningen. Ze namen reeds deel aan verschillende interventies en verleenden assistentie bij het zoeken naar slachtoffers tijdens rampen.

Mensen in nood

“Elke zaterdagvoormiddag wordt er getraind om de competenties van de honden en hun begeleider te optimaliseren. We proberen dan op zoek te gaan naar reële situaties. Een school geeft ons de mogelijkheid tot trainen omdat daar veel mensen aanwezig zijn tijdens de week. Er hangen nog jassen, rugzakken etc, voor de honden weer iets nieuws om mee geconfronteerd te worden tijdens hun zoektocht naar vermiste personen. Maar we trainen ook in bosgebieden, in fabrieken, etc.”

“Als reddingswerker weten we nooit op voorhand waar onze honden voor ingezet zullen worden. Het is dan ook van belang dat onze honden overal eens getraind hebben“, verduidelijkt Donovan. De Vlaamse Reddingshonden zoeken op levende mensen en op lijken, maar ook op liggende, hangende en zittende personen. “Allemaal situaties waarin een mens in nood kan verkeren”, aldus de Oostendenaar.

Al 20 jaar een sterk team

Roger Moortgat (73) uit Roeselare is een van de oprichters van de Vlaamse Reddingshonden. “Het moet nu zo’n 20 jaar geleden zijn dat ik met de Vlaamse Reddingshonden ben begonnen, althans wat de afdeling West-Oost-Vlaanderen betreft. Er bestond al een afdeling in Limburg”, vertelt Roger. “Het is daar dat ik een jaar lang training doorliep alvorens de nieuwe afdeling op te starten. Ondertussen zijn we 20 jaar verder en hebben we een sterk team opgebouwd.”

De Vlaamse Reddingshonden werken samen met verschillende instanties maar kunnen geen zoekactie organiseren zonder daarvoor gevraagd te worden door de politie of andere bevoegde diensten. “Men kan wel voorstellen aan de politie om van onze diensten gebruik te maken, maar het zijn zij die uiteindelijk beslissen of er al dan niet op onze diensten beroep wordt gedaan. Wij kunnen rechtstreeks gecontacteerd worden, maar dan gebeurt dat ook in samenspraak met de politie“; aldus Roger.

https://www.youtube.com/watch?v=UlOl4cbocBU

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier