Vlaamse premie voor restauratie Fort Napoleon

Vlaams minister-president Geert Bourgeois kent een premie van 725.715,44 euro toe voor de restauratie van Fort Napoleon in Oostende.

Het Fort Napoleon, eigendom van de Vlaamse overheid en in erfpacht gegeven aan erfgoedorganisatie Herita, is al sinds september 2018 tijdelijk dicht voor renovatie. Er komt er in het najaar een vernieuwde exploitatieovereenkomst om beter tegemoet te komen aan de uitbating van het fort als open erfgoed.

Toerisme Oostende wenst het fort als belevingscentrum met eigen horecapunt in de vernieuwde Oosteroever sterk op de kaart te zetten. Er wordt een toeristisch infopunt van de stad geïntegreerd in de inkom van het fort, dat ook geoptimaliseerd wordt naar andersvaliden toe. Erfgoedorganisatie Herita zal instaan voor een unieke scenografie op het panoramisch dak. Tijdens de restauratiewerken wordt de site opengesteld voor het publiek door middel van werfbezoeken.

Nieuwe beheersvisie

Fort Napoleon heeft sinds 2018 een plan met een beheersvisie en doelstellingen voor de komende 20 jaar. De site is erkend als open erfgoed. Dat betekent dat het een inspirerend voorbeeld is voor de ontwikkeling en openstelling van andere sites, waar men een evenwicht tracht te zoeken tussen de erfgoedwaarden en de openstelling.

“Fort Napoleonis het belangrijkste militaire monument in Vlaanderen uit de napoleontische tijd. Het is een uniek bewaard verdedigingsfort gebouwd tussen 1810 en 1814 te midden van een beschermd cultuurhistorisch landschap, dat zich uitstrekt over de Oosteroever, grotendeels ingegraven in de duinen. Het fort is sinds september 2018 tijdelijk gesloten voor renovatie. Een ideaal moment om ook enkele restauratiewerken uit te voeren, zoals aanpassingswerken voor het vernieuwde concept als toeristisch belevingscentrum en restauratiewerken aan het interieur”, zegt minister-president Geert Bourgeois.

(HH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.