Vlaamse overheid keurt omgevingsvergunning goed voor vernieuwing zeedijk Westende

De vernieuwing van de zeedijk wordt de katalysator voor de opwaardering van Westende-Bad. © Repro LC
Redactie KW

De Vlaamse overheid heeft vlak voor de herfstvakantie de omgevingsvergunning goedgekeurd voor de vernieuwing van de zeedijk van Westende. De zeedijk wordt er volledig vernieuwd op een duurzame manier. Zo zal er naast verharding ook een groene strook komen. De nieuwe zeedijk moet de kust beter beschermen tegen extreme weersomstandigheden. De kustgemeente Middelkerke wil nu zo snel mogelijk starten met de werken.

In het kader van het Masterplan Kustveiligheid startten het gemeentebestuur Middelkerke en het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) al in 2016 met de studies voor een aanpassing van de zeedijk van Middelkerke. Uiteindelijk werd gekozen voor een ontwerp dat de kust beter moet beschermen tegen zware stormen en een stijgende zeespiegel.

Daarvoor is nu een omgevingsvergunning goedgekeurd. De procedure voor die goedkeuring verliep vlot. Zo had geen enkele adviserende instantie grote opmerkingen en bleken ook de omwonenden en de handelaars positief over de plannen. “We voelen dat dit project helemaal aanvaard is. Op twee infomarkten informeerden we onze bewoners over de aanpak van het project en we kregen goeie reacties. Omdat we de bevolking zo nauw betrokken, konden we het project nog bijsturen op essentiële onderdelen”, zegt ontwerper Philip Moyersoen.

De zeedijk zal niet volledig verhard zijn, maar krijgt ook een groene buffer. Daarover is ook Vlaams minister voor Openbare Werken Lydia Peeters verheugd. “In plaats van een traditionele harde renovatie met beton en andere harde structuren wordt er onder andere ingezet op een groene grasdijk in de residentiële zones en een golfdempende uitbouw in de centrumzones. Deze aanpak is een toonbeeld van het groeiende belang van duurzaamheid in grote openbare werken. Het verhoogt de kustveiligheid, heeft oog voor het klimaat en creëert ruimte voor wandelen, fietsen en ontspannen op de zeedijk”, aldus Peeters.

Minder zware kosten

Ook Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir ziet voordelen in een zeedijk met groene buffer. “Met een groene buffer langs het strand brengen we de zee, de natuur en de toeristen dichter bij elkaar dan ooit tevoren. Daarnaast is de stijging van het zeewaterpeil een realiteit om rekening mee te houden. Het spreekt dan ook voor zich dat we Westende – en in een latere fase Middelkerke – met deze heraanleg in één beweging ook beter gaan wapenen tegen overstromingen bij stormvloed.”

Volgens burgemeester Jean-Marie Dedecker zorgt de organische bouwaanpak ook voor minder zware kosten. “Als we onze zeedijk volgens een traditionele bouwmethode zouden aanpassen, hadden we 70 procent meer budget nodig.”

Middelkerke hoopt zo snel mogelijk met de werken te kunnen starten. “De voorbereidende nutswerken zijn volop bezig en onze gunningsprocedure voor de aanneming is klaar. We gaan nu zo snel mogelijk de werken opstarten en onze omwonenden en handelaars goed informeren over de werkzaamheden. Ik hoop tegen de zomer van 2023 een eerste aperitief op de nieuwe promenade in Westende te kunnen nuttigen”, aldus Dedecker.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier