Vlaamse centen voor culturele erfgoedprojecten in Kortrijk en Brugge

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege heeft 577.200 euro subsidies toegekend aan projecten cultureel erfgoed die starten in de tweede jaarhelft van 2014. Daarbij ook enkele in onze provincie.

Zo is er een project in de Stedelijke Musea Kortrijk – Vlasmuseum, getiteld ‘Duiken in de machine. Industriële en agrarische machines in 3D?’. Vlaanderen steunt het project met een bedrag van 70.000 euro. Het project is een experimenteel onderzoek naar het gebruik van 3D-tekeningen in het beheer, de bewaring en de ontsluiting van industrieel en agrarisch erfgoed. Het wil een antwoord bieden op de knelpunten bij het conserveren en ontsluiten van grote industriële en agrarische stukken.

Brugge kan ook op steun rekenen bij twee projecten. Enerzijds is er 69.300 euro voor het Bruggemuseum. Dat wil de 16de-eeuwse kaart van Brugge van de hand van Marcus Gheeraerts digitaal analyseren en dynamisch ontsluiten. In de derde fase wil het museum het kennisnetwerk verankeren, een vrijwilligerswerking uitbouwen, andere projecten inspireren en het publieksbereik vergroten.

De studie van de kunst in Vlaanderen

Anderzijds krijgt Stad Brugge 21.000 euro voor de summer course ‘The study of the arts in Flanders: The age of Van Eyck in context’. Dat project wil een selecte, hooggekwalificeerde groep van buitenlandse onderzoekers naar Vlaanderen halen voor lezingen, discussies en bezoeken. Het gaat om een gezamenlijk initiatief van VKC, KMSKA, het Groeningemuseum, het Rubenianum, het Vlaams onderzoekscentrum voor de kunst in de Bourgondische Nederlanden en de departementen kunstwetenschappen van de UGent en KUL. De summer course zal jaarlijks georganiseerd worden met telkens de focus op een andere periode in de kunstgeschiedenis.

(FJA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.