De Vlaamse caviavereniging bestaat officieel sinds 1995 maar Willy zelf is al veel langer liefhebber van de diertjes. "Al sinds ik 7 jaar oud was, heb ik zo goed als constant cavia's gehouden. Ik had dat eens gezien op de boerderij bij familie en ik wou dat ook hebben. Vroeger werden op veel boerderijen cavia's gehouden samen met konijnen omdat men geloofde dat er dan geen ratten zouden komen op de boerderij, een volksgeloof natuurlijk", verduidelijkt Willy.
...

De Vlaamse caviavereniging bestaat officieel sinds 1995 maar Willy zelf is al veel langer liefhebber van de diertjes. "Al sinds ik 7 jaar oud was, heb ik zo goed als constant cavia's gehouden. Ik had dat eens gezien op de boerderij bij familie en ik wou dat ook hebben. Vroeger werden op veel boerderijen cavia's gehouden samen met konijnen omdat men geloofde dat er dan geen ratten zouden komen op de boerderij, een volksgeloof natuurlijk", verduidelijkt Willy."Ik kan moeilijk zeggen wat ik zo leuk vind aan die beestjes. Wat ik wel bijzonder vind, is dat een cavia volledig af is als het diertje geboren wordt, vacht en al. De zwangerschap van een cavia duurt 72 dagen, veel langer dan bijvoorbeeld bij een muis die wel blind en naakt geboren wordt.""In 1987 ben ik naar mijn eerste caviakeuring geweest in het Firtelhof, toen nog georganiseerd door de nationale vereniging. Ik was daar gewoon als liefhebber maar ik ben een kennis tegengekomen die me overhaalde om lid te worden van de vereniging. Ik heb ter plekke nog twee cavia's bijgekocht en het was vertrokken. Een jaar later deed ik al mee aan mijn eerste show. Dat was echter geen succes", vertelt Willy. "Ik denk dat ik best mooie diertjes meehad maar de kooi van een van mijn mannetjes stond naast die van een ander mannetje. De mannetjes durven al eens ruzie maken en in een poging het andere te bijten, brak mijn cavia zijn tand af op de spijlen van de kooi. Dat kostte punten bij de jury, natuurlijk", lacht Willy. Op een caviakeuring kunnen deelnemers meerdere van hun prijsdieren meenemen om te laten keuren door opgeleide keurmeesters. Ze worden opgedeeld in drie klassen volgens leeftijd en krijgen punten op 100 op basis van hun vorm, bouw en kleur. "Ik heb al eens 97 op 100 gehaald, met je beste dier probeer je dan verder te fokken. Het is moeilijk om de top te bereiken en nog moeilijker om er te blijven.""We kopen en verkopen ook cavia's op deze evenementen maar een goeie cavia verkoop je niet. Erg duur zijn ze ook niet, voor een heel speciaal ras of nieuwigheid ga je maximum 50 euro neertellen. Normale cavia's kosten niet meer dan 10 of 15 euro. De echte kost van de hobby zit in de infrastructuur en het eten. Een afzuigsysteem is belangrijk als je veel cavia's hebt, zeker met een warme zomer zoals we gehad hebben. Het eten kost 17 euro per kilogram door een speling van de wet, konijneneten wordt aan 6 procent btw belast, maar caviaeten is blijkbaar een luxeproduct en dus betaal ik 21 procent btw.""Op 28 maart zou onze keuring van dit jaar plaatsvinden maar kort daarvoor ging de lockdown in. Alles was voorbereid. We hebben 40 deelnemers moeten terugbetalen maar gelukkig hebben we alles kunnen annuleren en zijn we geen geld kwijt. We kopen de prijzen pas op het laatste moment. In september zou er weer Boerenmarkt in Zulte zijn waar we ook altijd met een standje staan. Het is nog niet zeker of de Boerenmarkt plaatsvindt en onder welke omstandigheden maar wij hebben al beslist om dit jaar niet te komen.""We gaan regelmatig naar keuringen in binnen- en buitenland, vooral in Nederland leeft de hobby sterk. Al deze evenementen worden een voor een afgelast, het is immers bijna onmogelijk om zoiets te organiseren conform de maatregelen. Er is een constant heen en weer geloop van deelnemers en juryleden. Daarom vrezen we zelfs voor onze keuring in het Firtelhof van volgend jaar, al is die pas in maart. Ik heb voorlopig al mijn showdieren in de fok gedaan", besluit Willy.(Jonathan Folens)